Syy, miksi alunperin lähdimme Pekingiin, oli Kiinan muuri. Mikko oli jo vuosia haaveillut matkasta sinne, ja onhan yksi uusista maailman seitsemästä ihmeestä nyt vain pakko kokea joskus!

 

Kiinan_muuri2

 

Olimme jo etukäteen varanneet pakettimatkan muurille, mutta matkajärjestäjän huonosta yhteydenpidosta johtuen peruimme matkan edellisenä iltana, kun olimme löytäneet uuden paljon halvemmalla Wangfujingilla sijaitsevasta toimistosta. Kiinassa kun tinkimiskulttuuria saa harrastaa, tingimme matkan 400 juaniin (n. 60e), joka ei mielestämme ollut kovin paha hinta kahdelta koko päivän kestävästä reissusta. Järjestettyyn matkaan lounaineen kuului tottakai myös lisäaktiviteettia teeseremoniasta silkkikauppoihin, mutta mikään pakkohan niistä ei ollut mitään ostaa. Kiinan muurin kohteista valitsimme Mutianyun, sillä se ei ehkä ole niin täynnä turisteja kuin toinen kuuluisa kohde, Badaling. Loppujen lopuksi arkipäivänä tähän aikaan vuodesta missä tahansa olisi varmastikin ollut suht rauhallista.

Minibussi tuli noutamaan meidät hotellilta aamuvarhain ja oppaamme kertoi kattavasti Pekingistä ja Kiinan historiasta alkumatkan. Puolet jutuista meni ohi, sillä kiinalaisten englannintaito on mitä on, ja meidän kuullunymmärtämisemme liikenteen hälinässä ei oikein toiminut. Mukana oli myös pari venäläistä ja mongolialaista, joista jälkimmäiset eivät puhuneet sanaakaan mitään kieliä äidinkielensä lisäksi. Sekös vasta herättikin hilpeyttä monissa paikoissa, sillä venäläiset olettivat mongolialaisten puhuvan kiinaa ja kiinalaiset taasen venäjää. Näin hyvin ne muutkin tuntevat naapurimaansa.

Mutinayun muurille oli reilu parin tunnin ajomatka Pekingistä, tosin meidän kuskimme kaahasi sen huomattavasti nopeammin. Pekingin liikennekulttuuri on hyvin kaaosmainen näin suomalaisten silmin, joten holtiton kaistanvaihtelu, jatkuva tööttäily ja kiilaaminen sekä ylinopeus saivat sydämemme sykkimään normaalia kiivaammin. Ihme kyllä, hengissä täällä vieläkin ollaan!

Ensimmäinen pakollinen lisäaktiviteettimme oli jademyymälä. Kiinassa jadea on käytetty koriste-esineiden tekemiseen jo tuhansia vuosia ennen ajanlaskua ja se on yksi suosituimmista tuliaisostoksista. Myymälän hinnat olivat kuitenkin sitä luokkaa, ettei kukaan meistä kiinnostunut tekemään kauppoja hyvistä myyntipuheista huolimatta.

 

Lkjadklj
Nauravia buddhia ja rikkauksia lupaavia leijonia oli hyllykaupalla.

 

Jos matkabudjetti sattuisi olemaan vähän isompi, voisi sen kuluttaa vaikka jadealtaaseen!
Jos matkabudjetti sattuisi olemaan vähän isompi, voisi sen kuluttaa vaikkapa jadealtaaseen!

 

Jademyymälän lisäksi kävimme myös teeseremoniassa ja silkkimyymälässä, mikä tuntui kieltämättä vain rahastukselta ja pakkomyynniltä. Myyjät olivat hyvinkin ystävällisiä esitellessään tuotteitaan, mutta kun kukaan meistä ei ollut valmis raottamaan kukkaronnyörejään, muuttui myös kiinalaisten asenne meitä kohtaan. Eivät nuo pysähdykset nyt ihan turhia olleet, sillä opimme sekä teen juonnista että silkinvalmistuksesta jotain uutta, mutta lopulta suuhun jäi vähän huono maku. Emme kuitenkaan sortuneet ostamaan mitään, joten otimme kaiken elämyksenä.

 

Kiinalainen teeseremonia oli hauska etappi, tosin ajan kanssa omana kokemuksena siitä olisi saanut enemmän irti.
Kiinalainen teeseremonia oli hauska etappi, tosin ajan kanssa omana kokemuksenaan siitä olisi saanut enemmän irti.

 

Silkkimyymälä oli kuin suoraan elokuvasta - työntekijät ryhtyivät vuorollaan töihin ja palasivat näytöksen jälkeen kutomaan sukkia taukohuoneeseen.
Silkkimyymälä oli kuin suoraan elokuvasta – työntekijät ryhtyivät vuorollaan töihin ja palasivat näytöksen jälkeen kutomaan sukkia taukohuoneeseen.

 

Ensimmäinen oikea kulttuurellinen pysähdyksemme oli Zhaolingin Ming-haudoille. Täällä sijaitsevat Qing-dynastian aikaisen keisarin Hong Taijin ja hänen vaimonsa (ja jalkavaimojensa) haudat mittaamattomine rikkauksineen. Kiinan dynastiat jaetaan Ming- ja Qing-dynastiaan, joista ensimmäisen 13 hautaa on tarkasti feng shuin mukaan aseteltu Pekingin ympäristöön. Jälkimmäiset 11 taasen sijaitsevat pidemmän matkan päässä.

 

Akldjsflkj
Ming-haudat lisättiin vasta tämän vuosituhannen puolella Unescon maailmanperintökohteisiin.

 

Lkajsldj
Kiinassa väreillä on tärkeä symboliikka myös rakennuksissa. Punainen symboloi onnellisuutta ja voimaa, sininen kuolemattomuutta ja taivasta, keltainen varakkuutta ja viisautta. Vihreä taasen oli Ming-dynastian väri. Nämä värit toistuvat kaikissa Pekingin keisarillisissa rakennuksissa.

 

Akdljslfkjdkf
Mausoleumi, jonne keisari aikoinaan vei uhrilahjansa.

 

Mausoleumin sisällä oli jäljennöksiä mm. vanhoista soittimista.
Mausoleumin sisällä oli jäljennöksiä mm. vanhoista soittimista.

 

Alkdjslkj
Jokaisessa keisarillisessa nähtävyydessä on huomattavissa kolme eri kaistaa, joista keskimmäinen kuului vain keisarille.

 

Oppaamme toki kertoi Hong Taijin elämästä ja kuolemasta, mutta jälleen sellaisella vauhdilla, että moni asia meni ohi. Sen kuitenkin ymmärsimme, ettei syvällä mausoleumissa sijaitsevia hautoja ole avattu niiden rahallisen arvon takia – keisarin mukana haudattiin myös hänen omaisuutensa (palvelijoiden, perheen ja vaimojen lisäksi). Me kun emme kuitenkaan olleet perehtyneet etukäteen kovinkaan laajamittaisesti Kiinan hallitsijahistoriaan, riitti yhden mausoleumin näkeminen mainiosti. Omatoimisesti niihin on kuitenkin helppo matkustaa Pekingistä käsin, ja valinnanvaraahan riittää.

Puoliltapäivin pääsimme vihdoin muurille, joka oli kaiken odotuksen ja vaivannäön arvoinen! Oli aika uskomaton fiilis, kun vain parin tunnin ajomatkan päässä suurkaupungin vilinästä olimme keskellä vuorista maaseutua, Kiinan muurin luona!

 

Lkajsdlkfj
Kiinan muuri ei kaikesta huolimatta ollut voittamaton – mongolit ja mantsut ovat murtaneet sen, ja vain osa siitä on enää jäljellä.

 

Alkdjflkj
Mutianyun muurinpätkä rakennettiin suojaamaan ennenkaikkea keisarillisia hautoja sekä Pekingin pohjoispuolta.

 

Sdfg
Ihmispaljoudesta ei onneksi tällä kertaa ollut huolta.

 

Muurille olisi päässyt varmasti patikkamatkaakin, mutta rajallisen aikataulun vuoksi ja jalkojamme säästäen päätimme matkustaa ylös vanhanaikaisella suksihissillä. Hissi edestakaisin kustansi 100 juania (n. 15e) henkilöltä, mutta oli kokemus sen arvoinenkin – varsinkin, kun takaisin tultiin slaidilla!

 

Adsfasdf
Mutianyulla on 22 vartiotornia, joiden avulla pystyttiin välittämään viestejä muille eteenpäin.

 

Adsfdsaf
Kiinan muuri rakennettiin vuoria ja mäkiä pitkin parhaan mahdollisen puolustuksen takaamiseksi.

 

Kiinan muuri on tuoreimpien mittausten mukaan yli 20 000 kilometriä pitkä ja sen rakentaminen aloitettiin jo hyvissä ajoin ennen ajanlaskua. On vaikea sanoa, montako työmiestä rakentamisessa tarvittiin, mutta luvut liikkuvat yhteensä miljoonissa. Osa rakentajista menehtyi työmaalleen, joten ruumiita on haudattu niin muurin ympäristöön kuin itse muuriinkin. Vaikka muuri on pääosin rakennettu maasta, kivestä ja tiilestä, käytettiin materiaalina jopa myös riisiä! Helppokulkuinen muuri ei missään nimessä ole, sillä se on rakennettu vuoria myötäillen. Ajan saatossa muuri on myös rapistunut, joten maa on  paikoittain hyvinkin vino – hyvillä kengillä kannattaa siis varustautua, jos muurille lähtee pidemmäksikin aikaa patikoimaan!

 

Adsfsfd
Muurilta aukenevat huikeat vuoristomaisemat.

 

Adsjfdlskjf
Matkapatongit reissussa!

 

Mutianyun pätkä on Badalingin ohella yksi parhaiten säilyneistä muurin osista, joten siksi nämä kaksi ovat myös turistien suosiossa. Vaikka juuri Mutianyuta on restauroitu viimeksi 1500-luvun lopulla, on se siihen (ja kävijämäärään) nähden säilynyt erittäin hyvin! Badalingissa saattaa vilkkaimpina päivinä vierailla jopa 80 000 turistia, joten Mutianyu saattaa olla parempi vaihtoehto vähän enemmän tilaa kaipaaville. Meillä kuitenkin kävi mieletön tuuri niin sään kuin turistienkin suhteen – aurinko paistoi kirkkaalta taivaalta ja muurilla sai liikkua ihan rauhakseen! Kokemus olisi ollut aikalailla erilainen, jos olisimme jatkuvasti saaneet väistellä muita turisteja ja jonottaa joka puolelle.

Kiinan muurille tosiaan voi lähteä omatoimisestikin, tai valita matkajärjestön kautta retkiä patikkamatkoista muurilla yöpymiseenkin. Jos omatoimisesti lähtee, kannattaa etukäteen tehdä suunnitelmaa, minne päin muuria lähteä suunnistamaan. Me emme ehtineet kivuta Mutianyun korkeimmalle kohdalle, josta maisemat olisivat olleet entistä paremmat, mutta toisaalta saimme paljon irti jo lyhyeltäkin pätkältä.

Suurin osa ajastamme meni vain maisemien ihmettelemiseen ja sen asian sisäistämiseen, että tosiaan olimme Kiinan muurilla. Tämä retki tulee varmasti säilymään kummallakin muistoissa hamaan loppuun saakka!

 

Great_wall_of_china