Camping, leirintäalue, kämppäri

Päätimme vähän valaista erillisessä postauksessa käyttämäämme termistöä, joka ei ehkä ihan kaikille välttämättä avaudu. Ensimmäisenä onkin aika kertoa kämppäreistä, eli leirintäalueista. Emme matkustaessamme koskaan varaa kämppäreitä etukäteen (toki tämäkin on monesti, ja varsinkin suosituilla ja isoilla kämppäreillä mahdollista), sillä ajelemme fiiliksen mukaan ja saatamme päättää viipyä yhdessä paikassa päivän, kaksi tai useammankin. Lomalla emme käytä kelloa tai elä aikataulujen mukaan, joten kämppäreiden varaaminen olisi meille sula mahdottomuus.

 

Ezcaban kämppäri. Pamplona, Espanja.
Ezcaban kämppäri. Pamplona, Espanja.

 

Ranskassa halvin vaihtoehto on aina yöpyä municipaalissa, eli kunnan leirintäalueella. Yö siellä ei yleensä paljoa ylitse kymmentä euroa maksa, tietenkin mahdollinen maasähkö (220v) ym. kulut tulevat hintaan päälle. Municipaalit ovat yleensä vaatimattomia, mutta sijaitsevat usein keskustan läheisyydessä ja niistä löytyvät aina kaikki peruspalvelut, mm. wc:t ja suihkut. Nissanilla matkustaessamme kurjan sään yllättäessä keittiö kämppärillä oli plussaa, mutta nyt emme sitäkään enää tarvitse, sillä voimme tehdä ruokaa omassa autossamme, sateelta ja tuulelta suojassa.

Municipaaleja ja muutamia kalliita ketjuja (esim. Yelloh!) lukuunottamatta kämppärit ovat yksityisomistuksessa ja usein itse kämppärin omistaja asuu kämppärin yhteydessä. Tämä on pelastanut meidät monesta, sillä saapuessamme ilta-aikaan omistaja on saattanut havaita hätääntyneet turistit portillaan, ja tulla päästämään meidät sisään. Yksityisomistus myöskin tarkoittaa, että kämppärit saattavat olla välillä hyvinkin erikoisia ja niissä saattaa tulla vastaan koomisiakin tilanteita. Etelä-Ranskassa saavuimme aikoinaan myöhään illalla eräälle kämppärille, jonka lähemmäs satavuotinen patron, eli omistaja, tuli meidät erikseen päästämään sisälle. Myös hänen aikamiespoikansa asui kämppärillä kaksin aasinsa kanssa ja olisi kovasti halunnut tarjota meille leiripaikkaa “tontiltaan” ja nauttia meidän kanssa iltaviinit. Tarjouksesta kuitenkin kieltäydyttiin kohteliaasti ja etsittiin oma soppi autolle. Samaisella kämppärillä aamuauringon valjetessa huomasimmekin, että naapurinamme meillä oli valtava paalu, jonka nokassa komeili haikaranpesä.

 

Kämppärin sisäänajo. Leucate, Ranska.
Kämppärin sisäänajo. Leucate, Ranska.

 

Meillä ei kuitenkaan ole koskaan ollut turvaton olo millään kämppärillä, sillä ne ovat tosiaankin aidattuja alueita, ja (useimpiin) sisään pääsee vain (lukitusta) portista. Yöaikaan liikkumiseen saa porttikoodin, eli eristyksissä ei tarvitse olla.

Ranskassa kämppärit avaavat ovensa noin aamukymmenen aikoihin, viettävät siestaa puoliltapäivin ja sulkeutuvat viimeistään iltaseitsemän aikaan. Kuten jo edellä tuli mainittua, saattaa osaan päästä vielä sulkemisajan jälkeenkin, osa taas saattaa olla auki jopa iltakymmeneen. Ulkomailla liikkuessa kun netinkäyttö on rajallista, on tuo aukioloaikojen varmistaminen enemmän kuin epätodennäköistä (lisäksi internet-aikakausi ei ole vielä tavoittanut monia jo ikääntyneitä kämppärinpitäjiä). Arpapelillä siis mennään useimmiten.

Pari kertaa on kuitenkin käynyt niin, että olemme olleet matkalla tiettyyn kohteeseen tai liikkeellä aivan liian myöhään, eikä kämppäreitä ole ollut mailla halmein. Tällöin turvallisinta (toki maasta riippuen) on yöpyä moottoritien varrella olevien huoltoasemien pihassa, ovien lähettyvillä lampun alla. Pitkiä unia emme ole tuolloin nukkuneet, mutta rauhassa olemme saaneet olla.

Lopuksi täytyy vielä mainita eräs tärkeä asia, mikä saa aina kämppärin plussapisteet nousemaan – aamupalatarpeiden myynti. Varsinkin Ranskassa aamulla ei juurikaan syödä edellispäivän croissanteja tai patonkeja, vaan ne mennään lähimmästä leipurista ensitöikseen hakemaan. Moni kämppäri tarjoaakin “aamupalaa”, eli joko paikan päällä on pieni leipomo, boulangerie, tai sitten paikallinen leipuri tuo aamupalatarvikkeet tilauksesta kämppärille . Parhaimmassa lykyssä patongit saa jopa ”kotiovelle” kuljetettuna. Hintakaan ei koskaan huimaa päätä, sillä niin peruselintarvikkeita nuo ovat. Patongit maksavat noin euron, croissantit vielä vähemmän.

 

Valmiina leiriytymiseen! Leucate, Ranska.
Valmiina leiriytymiseen! Leucate, Ranska.

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.