Äkkilähtö Kööpenhaminaan

Eräänä maaliskuisena sunnuntaiaamuna heräsimme aikaisin ovella olevien ilosanomien jakajien kolkutteluun. Siinä sitten aamutokkurassa pohdiskelimme, että jotain hauskaa tekemistä pitäisi keksiä, kun kummallakin pari vapaapäivää sattui olemaan. Aamukahvejakaan ei oltu ehditty juomaan, kun lennot Kööpenhaminaan olivatkin jo plakkarissa. Edullinen diili löytyi Bravoflyn sivuilta, eivätkä Finnairin lennot kustantaneet kuin 150e yhteensä kummaltakin. Eihän tuollaista tarjousta nyt vain voinut jättää väliin…

Vaikka olimme Kööpenhaminan ohitse monesti ajaneet, emme sinne olleet ikinä pysähtyneet. Hotelli valittiin matkalla kentälle hyvän sijainnin ja edullisen hinnan perusteella, eikä sitä sen enempää jääty arpomaan. Valintamme kohdistui Vesterbron alueella sijaitsevaan Copenhagen Star Hotelliin, jonne oli helppo saapua junalla kentältä. Vesterbron alue sijaitsi ihan keskustan tuntumassa, rautatieasemallekin oli vain muutaman sadan metrin matka. Olimme ehtineet selvittää, että alue on trendikäs ja hipstereiden suosiossa, mutta yllätyksenä tuli, että se oli myöskin tunnettu prostituutiosta. Hotellimme tuntumassa olikin prostituution tuomitsevia kylttejä, mutta eivät ne ainakaan alan ammattilaisia olleet kaduilta häätäneet. Siinä riittikin jännitystä, kun ensimmäisenä iltana kurkittiin hotellihuoneen ikkunasta, miten kauppa käy.

 

 

Vesterbro ilmoittaa.

 

Plakaatti hotellin ovien edessä.
Vesterbro ilmoittaa.

 

Koska aikaa meillä ei ollut paljoa tuhlattavaksi, päätimmekin seuraavana päivänä ostaa suosiolla lipun Hop on Hop off –bussiin ja –laivaan. Ensimmäiseksi suuntasimme Kööpenhaminan keskustan liepeillä sijaitsevaan Christianian vapaaseen kaupunkiin, joka oikeastaan on autonominen alue. Kannabista poltettiin ja kaupattiin avoimesti, toki Christianian asukkaat olivat suojanneet kasvonsa kommandopipoilla ja aurinkolaseilla, etteivät vahingossakaan päätyisi jonkun innokkaan turistin lomakuvagalleriaan. Valokuvaus alueella oli kielletty, mutta nykypäivänähän tuota on mahdotonta valvoa. Turistioppaiden mukaan alueen asukkaat hankkivat ruokansa omalta kasvimaaltaan ja ovat täysin riippumattomia yhteiskunnan palveluista. Rohkenemme kyllä asiaa epäillä, sillä yhtäkään kelvollista puutarhaplänttiä ei tullut vastaan, ja sähkötkin alueelle kyllä taisivat tulla ihan kaupungin toimesta… Aikoinaan Christiania varmasti onkin ollut vapaa hippikommuuni, mutta tänä päivänä se on lähinnä roskien täyttämä slummialue.

 

Christianian vapaakaupunki.
Christianian vapaakaupunki.

 

Joko oli käyttäjissä vika, tai sitten olimme Reykjavikissa tottuneet liian hyvään, mutta koimme Hop on Hop off  -firman palvelut kovin hankaliksi käyttää. Aluksi kiersimme bussin kyydissä samaa ympyrää keskustassa tovin, kunnes löysimme oikean reitin Christianiaan. Kun sen jälkeen yritimme löytää laivalle, oli se lähestulkoon mahdotonta, sillä kylttejä ei näkynyt missään, aikatauluista puhumattakaan. Turistikartan avulla onneksi sitten löysimme kuitenkin veneen pysähtymispaikan, emmekä onneksemme joutuneet kauaa odottamaan seuraavaa paattia. Veneajelu kesti noin tunnin, ja se kulki mm. Oopperatalon, Tanskan merivoimien harjoitusalueen, Pienen Merenneidon ja Amalienborgin ohitse Nyhavniin, josta vielä jatkoimme takaisin keskustaan. Käyttääksemme palveluja koko rahan edestä, hyppäsimme vielä toiseksi tunniksi bussin kiertoajelulle kaupungin ympäri ja ihastelimme mm. Kastelletin linna-aluetta.

 

Nyhavnin satama-alue.
Nyhavnin satama-alue.

 

Matkailupaattia odotellessa...
Matkailupaattia odotellessa…

 

Hop on Hop off –bussi on kätevä tapa nähdä kaupunki ja sen merkittävimmät nähtävyyden lyhyessä ajassa. Audio-guidet selostavat, missä mennään ja antavat myös pikaisen briiffauksen maan kulttuurista ja tavoista. Jos kaupunkilomalla ei siis ole päiväkausia aikaa kävellä ja käyttää julkisia kulkuneuvoja, turistibussi on vallan näppärä tapa saada mahdollisimman paljon irti.

Illalla pyörimme vielä keskustassa; tutustuimme Strögetin kauppavalikoimaan ja tiirailimme Tivolin aitojen välistä huvipuistoa. Näin talviaikaan Tivoli oli jopa aavemainen, mutta kesällä varmasti viihtyisä paikka. Koska matkamme oli niin lyhyt, jäi paljon vielä Kööpenhaminasta näkemättä ja kokematta. Budjettilomalla emme käyttäneet omaisuuksia hienoihin ravintoloihin, joita kaupungista kyllä löytyy vaikka millä mitalla (esim. maailmankuulu Michelin-ravintola Noma). Yöelämäkin jäi vähäiseksi, sillä sunnuntai-maanantai –iltoina monetkaan kuppilat eivät olleet auki. Kaunis kaupunki Kööpenhamina kuitenkin on ja mielellämme palaamme sinne vielä uudestaan.

 

Kiinni se oli, vaikka valot paloivatkin.
Kiinni se oli, vaikka valot paloivatkin.

 

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.