Kiinan viisumin hakeminen ensikertalaisena

EDIT: Kiinan viisumin hakeminen muuttui loppukesästä 2018. Elokuun 1. päivä lähtien viisumin anomuksiin on varattava etukäteen aika ja täytettävä hakemus verkossa. Hakemuksen täyttöön pääset tästä.  

Tarkemmat lisätiedot löydät Kiinan suurlähetystön sivuilta. 

 
Tasan viikon päästä olemme jo lentokoneessa matkalla kohti Kiinaa ja Pekingiä! Kaikki tarvittavat asiat on hoidettu etukäteen – passin voimassaoloaika tarkistettu, rokotukset hankittu (kummallakin olivat jäykkäkouristus- ja hepatiittirokotukset jo umpeutuneet) ja ennenkaikkea viisumi hoidettu! Eniten meitä jännittikin tuo viisumin saanti, sillä viisumihakemus oli hyvin yksityiskohtainen ja pelkäsimme, että mokaisimme sen täytön jollain typerällä virheellä ja joutuisimme näin ollen tekemään uuden reissun Helsinkiin.

Kaikki kuitenkin meni niin kuin piti, ja nyt vain on jäljellä matkasuunnitelmien loppuunhiominen ja rahanvaihto. Vaikkemme olekaan konkareita viisumien täytössä, ajattelimme antaa opastuksen Kiinan viisumin hankintaan. Viisumilomakkeen voit täyttää joko koneella tai käsin (pelkästään isoja kirjaimia käyttäen!), me käytimme kumpaakin tapaa. Joka tapauksessa kaikki rivit eivät riitä perinpohjaisiin vastauksiin, joten lyhenteitä saattaa joutua käyttämään.

Tulostettavan lomakkeen löydät esimerkiksi Kiinan Helsingin suurlähetystön sivuilta.

 

Kiina_viisumi1

 

Ensimmäisellä sivulla kysytään henkilökohtaiset tiedot sekä koulun/työpaikan yhteystiedot. Jos tulee kohtia, joihin sinulla ei ole mitään täytettävää, voit jättää ne tyhjäksi (tai kirjoittaa N/A).

 

Kiina_viisumi2

 

Toisella sivulla tiedustellaan mm. perheenjäsenistä. Emme ryhtyneet täyttämään vanhempiemme ja sisarustemme tietoja, vaan laskimme perheeksi vain toisemme. Kohtaan 1.24 täytetään ICE-henkilön tiedot, joihin sen sijaan laitoimme kontaktiksi läheisemme. Jos joutuisimme kummatkin onnettomuuteen, ei toistemme puhelinnumeroista olisi hätätilanteessa apua.

Kohta 2.3 on Suomessa turha, sillä suurlähetystö ei toimita enää pikana viisumeita. He lupaavat sen kuitenkin neljän arkipäivän sisällä; näin kävi myös meidän kohdalla. Sesonkiaikoina kannattaa tietenkin varautua pidempään käsittelyaikaan.

 

Kiina_viisumi3

 

Kohdassa 2.6 kysytään matkasuunnitelmaa Kiinassa. Me täytimme vain Pekingin, sillä emme ole suuntaamassa kaupungin ulkopuolelle. Jos näin kuitenkin olisi, täytyisi tarkat päivämäärät ja paikat olla tiedossa hakemusta täytettäessä. Pekingiin kuitenkin merkkasimme hotellimme osoitteen ja maassaoloaikamme.

Kohta 2.8 voidaan omatoimimatkaajana jättää tyhjäksi, sillä meitä ei maahan ole sen kummemmin kutsuttu.

Kohta 2.10 tuottikin meille tilaongelmia, joten päädyimme lyhentämään vuoden aikana vieraillut maat maakoodien mukaan.

 

Kiina_viisumi4

 

Viimeisellä sivulla täytettäväksi jäi oikeastaan vain kohta 4: päivämäärä ja allekirjoitus. Jos et itse täytä hakemusta, kohta 5 jää hakemuksen täyttäjän vastuulle.

Liitimme mukaan vielä lentoliput ja hotellivarauksen (joka loppujen lopuksi tehtiin päivää ennen viisumien täyttöä). Myös passeista piti olla kopiot liitettynä. Papereita ei pidä nitoa yhteen tai sulloa kirjekuoreen, vaan ojentaa ne yhtenä pinona virkailijalle. Hän käy ne vielä läpi ja katsoo, että kaikki on suurinpiirtein oikein täytetty.

Viisumihakemus ei kuitenkaan mene läpi ilman oikeanlaista kuvaa. Kiina tiukensi viime vuoden lopulla kuvavaatimuksiaan, joten uudistuneet kriteerit kannattaa tarkistaa ennen vanhan passikuvan lätkäisemistä hakemukseen. Mekin tajusimme tämän edellisenä iltana, mutta onneksi passikuvia saa helposti mistä vain. Susanna haki omansa Verkkokauppa.comista (jossa oli 1e-tarjous passikuviin!), ja vaikkei tausta ollutkaan kirkkaanvalkoinen, meni hakemus läpi. Turhaa stressiä välttää kuitenkin hakemalla oikeat passikuvat liikkeestä.

 

Kiina_viisumi_kuva

 

Kiinan suurlähetystö sijaitsee Helsingin Kulosaaressa, jonne pääsee kätevästi metrolla. Toimistoajat ovat arkisin klo 9-11:30. Meillä meni hakemusten viennin kanssa reilu puolisen tuntia jonotuksineen. Vietyäsi viisumihakemuksen saat kuitin, jota vastaan voit viisumisi myöhemmin noutaa. Noutopalvelu toimii vain kymmeneen asti, joten kannattaa olla ajoissa liikenteessä. Viisumit (60e/kpl) maksetaan kortilla, käteistä suurlähetystö ei ota vastaan.

Mehän haimme omat viisumimme Matkamessujen yhteydessä, jolloin myös automme hajosi. Kaiken tohinan keskellä omat kuittimme kuitenkin jäivät korjaamolle hinattuun autoon, joka tajuttiin sitten vasta suurlähetystön tiskillä. Onneksi virkailijat olivat lopulta ymmärtäväisiä (pari kyyneltä se ehkä vaati) ja suostuivat luovuttamaan meille passimme ja viisumimme ajokorttia ja allekirjoitettua luovutuspaperia vastaan.

Ylimääräisen vaivan välttämiseksi on olemassa lukuisia matkatoimistoja (esim. Traveller ja SoloVisa) , jotka hoitavat viisumiasiat puolestasi. Tuolloin lähetät vain ylläolevat paperit ja passisi toimistolle ja he hoitavat kaiken puolestasi maksua vastaan. Lisäkulut ovat paristakympistä ylöspäin, joten ilmaistahan tuo lysti ei ole. Kätevämpi vaihtoehto silti, jos arkivapaita on vaikea järjestää, puhumattakaan matkoista Helsinkiin. Jos meillä ei olisi ollut muutoin asiaa pääkaupunkiin, olisimme varmastikin käyttäneet matkatoimistoja viisumien kanssa.

Toivottavasti postauksesta oli apua Kiinan matkaa suunnitteleville, pian päästäänkin itse asiaan! 🙂

 

kiinan_suurlähetystö

3 Replies to “Kiinan viisumin hakeminen ensikertalaisena”

 1. […] Lopulta hakuprosessi ei ollut kovin monimutkainen, mutta liitteiden kanssa kannattaa olla tarkkana. Itse tilasin viisumin Travellerin kautta hyvin kokemuksin. Ohjeet hakemuksen täyttämiseen löytyy Kiinan suurlähetystön sivuilta. Lisäksi monista matkablogeista löytyy hyviä postauksia aiheesta (esim. tämä matkapatongin). […]

 2. Kristian Theqvist says: Vastaa

  Elokuun 1 päivästä 2018 alkaen Kiinan viisumiin on varattara aika, ja täytettävä hakemus verkossa, osoitteessa http://bio.visaforchina.org/HEL2_EN/.
  Ohjeet Kiinan Viisumi Anomuksiin 2018/08/03: http://www.chinaembassy-fi.org/eng/lsfw/chinesevisa/t1486813.htm

  1. Matkapatonki says: Vastaa

   Hei! Kiitos tiedosta, päivitimmekin tuon artikkeliin! 🙂

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.