Taivaallisen rauhan aukiolta Kiellettyyn kaupunkiin

Aurinkoisen päivän kunniaksi päätimme viettää päivän ulkoilmassa retkeillen ja tällä kertaa valintamme osui Kiellettyyn kaupunkiin sekä Taivaallisen rauhan aukioon. Monelle Taivaallisen rauhan aukio, eli Tian’anmenin aukio, on tuttu entisen diktatuurijohtaja Maon massiivisesta kuvasta, mutta myös surullisenkuuluisasta 1980-luvulla sattuneesta verilöylystä. Negatiivista konnotaatioista huolimatta aukio on myöskin Pekingin ydinkeskusta. Kävellen sinne ei pääse ohittamatta turvatarkastuksia, joten kuvitella saattaa, kuinka ruuhkaisia aukion sisäänkäynnit loma-aikoina ovat. Olivat ne sitä nytkin, kauniina lauantaipäivänä!

 

Satojen metrien mittainen jono meni lopulta suht jouhevasti.
Satojen metrien mittainen jono meni lopulta suht jouhevasti.

 

Turvatarkastuksissa laukut laitettiin läpivalaisuhihnalle, jonka jälkeen kuljettiin läpivalaisuporttien läpi. Osalta saatettiin myös tarkastaa henkilöllisyys (meille tosin viitattiin kintaalla), joten ihmekös tuo jos ruuhkaa aiheutui. Me suunnistimme turvatarkastusten jälkeen suoraan Kiellettyyn kaupunkiin, sillä olimme lukeneet, ettei sinne myydä kuin tietty määrä pääsylippuja (virallisten tietojen mukaan “vain” 80 000) päivässä. Näin talviaikaan lippujen loppuminen oli turha murhe, mutta ilmeisestikin sesonkiaikoina lippujonoon kannattaa suunnata jo aamusta. Passit oli kuitenkin syytä kaivaa esiin tässä vaiheessa, sillä niitä kysyttiin lippuja ostaessa!

 

Asdjhflkdjf
Sisäänpääsy Kielletyn kaupungin palatsimuseoon oli näin off-season -aikana 40 juania (n. 6e), sesonkiaikana 60 juania (n. 9e).

 

Adkfjhdkjsfh
Kaupunkiin tulijoita oli ennen helppo pitää silmällä vain yhden sisäänkäynnin ansiosta.

 

Jos tähän mennessä ei vielä ole tullut selväksi, Pekingissä on kaikki valtavaa. Viimeistään Tiananmenin aukiolla ja Kiellettyyn kaupunkiin sisäänastuessa tulee hyvin selväksi, kuinka Kiinan keisarille ei mikään ollut tarpeeksi suutta. Kielletty kaupunki nimittäin käsittää sisäänsä yli 70 hehtaarin kokoisen alueen, jossa keisari perheineen ja hovineen asui. Kaupunkia ympäröivällä vallihaudalla sekä 10 metrin korkuisilla muureilla varmistettiin, ettei sinne kellään kuolevaisella ollut asiaa. Sisäänpääsyjäkin on vain yksi (ja poiskin sieltä on vaikea päästä, kun kerran eksyy reitiltä…). Aikamoinen kompleksi siis!

 

Kiellettyä kaupunkia ympäröivä vallihauta piti tunkeilijat loitolla.
Kiellettyä kaupunkia ympäröivä vallihauta piti tunkeilijat loitolla.

 

Asdfadsf
Kielletyn kaupungin rakennuksissa on yhteensä 9999 huonetta hyvän onnen takaamiseksi.

 

Alsdjfldkjfs
Pitkiä ja loivia portaita riittää Kielletyssä kaupungissa. Portaiden keskiosia koristavat valtavat kiviveistokset.

 

Vaikka väkeä kaupungissa oli kuin pipoa, katosi ihmispaljous nopeasti kaupungin eri sokkeloihin. Lukuisat eri rakennukset toimivat aikoinaan keisarin ja hoviväen koteina (tosin hoviväen asuintiloja tuskin voi kodeiksi nimittää), mutta toimitettiin niissä myös erilaisia seremonioita. Kiinan viimeiseksi keisariksi jäänyt Pu Yi asui kaupungissa vielä 1920-luvulla, jonka jälkeen kaupunki kunnostettiin turistikohteeksi. Unescon maailmanperintökohteisiin se pääsi 1980-luvulla. Nykyään erinäisissä museorakennuksissa säilytetään arvoesineitä ja taidekokoelmia, löytyy niistä myöskin kahviloita ja myymälöitä.

 

Adkfjjh
Osa silloista ja portaista on tehty näyttävästä marmorista.

 

Jokaisessa suorassa linjassa olevassa rakennuksessa oli keisarin tuoleja, jotka olivat pidettyjä nähtävyyksiä.
Jokaisessa suorassa linjassa olevassa rakennuksessa oli keisarin tuoleja, joita lähinnä pystyi kuvaamaan selfie-tikun avulla. Se “oikea” tuoli sijaitsi kuitenkin kaupungin suurimmassa rakennuksessa Taivaallisen puhtauden palatsissa.

 

Lohikäärme-kilpikonna on yksi kiinalaisista tunnetuista eläinhahmoista, joka symboloi feng shuita.
Lohikäärme-kilpikonna on yksi kiinalaisista tunnetuista eläinhahmoista, joka symboloi feng shuita.

 

Kielletty kaupunki on rakennettu feng shuin mukaan ja tarkan symmetrisesti. Aivan kuten muuallakin Pekingissä, tärkeimmät rakennukset osoittavat etelään, auringon suuntaan. Puolivälissä matkaa jo harmittelimme vähän, ettemme tulleet ostaneeksi audioguideja (jotka muuten sai myös suomeksi!); maallikolle kaikki rakennukset näyttivät samalta ja kuljimme vain virran mukana suoraan eteenpäin. Kielletyn kaupungin tutkimiseen saisi helposti menemään koko päivän, eli tiedonjanoisten kannattaa ottaa hyvät eväät mukaan!

 

Akldjflkdfj
Kielletyn kaupungin ulosmenoportti ja sen takana siintävä Jingshan-puisto.

 

Kielletyn kaupungin perällä on vielä keisarillinen puutarha, joka ei näin talviaikaan päässyt loistamaan kauneudellaan. Jos kuitenkin jaksamista vielä kaupunkikierroksen jälkeen on, kannattaa ehdottomasti tutustua viereiseen Jingshan-puistoon ja sen keinotekoisen kukkulan huipulla sijaitsevaan paviljonkiin! Puistoalueelle on nimellinen 1 juanin (n. 0,15e) sisäänpääsymaksu, mutta Kielletyn kaupungin ylle laskeutuvasta näköalasta voisi maksaa enemmänkin. Kukkulalle kipuaminen portaita pitkin saattaa olla raskasta, mutta onneksi sinne johtaa loivempikin polku.

 

Aikoinaan paviljongit oli rakennettu Kielletyn kaupungin yhteyteen keisarin omaan käyttöön, mutta ne avattiin yleisölle pian viimeisen keisarin vallan jälkeen.
Aikoinaan paviljongit oli rakennettu Kielletyn kaupungin yhteyteen keisarin omaan käyttöön, mutta ne avattiin yleisölle pian viimeisen keisarin vallan jälkeen.

 

Aldfjlkdf
Beihain puisto ja sitä ympäröivät järvet.

 

Kielletty kaupunki savusumua peitossa.
Kielletty kaupunki savusumun peitossa.

 

Jälkeenpäin ajateltuna fiksuinta olisi ollut katsastaa Taivaallisen rauhan aukio ennen Kiellettyyn kaupunkiin menemistä, sillä nyt jouduimme kiertämään kaupungin muureja kilometritolkulla päästäksemme takaisin alkupisteeseen. Kaupungin laajuus tuli esille oikeastaan vasta sitä kiertämällä. Ilmankos niitä riksakuskeja parveilikin ulosmenoportilla – lähin metropysäkkikin oli aikamoisen kävelymatkan päässä!

Lopulta kuitenkin pääsimme takaisin tuttuun turvatarkastusjonoon, josta selviydyttämme jäimme ihmettelemään Taivaallisen rauhan aukion laajuutta. Mittausten mukaan aukiolle mahtuu jopa miljoona ihmistä, joten siitä saattaa päätellä, missä kokoluokissa liikutaan…

 

Johtaja Maon muotokuva näkyy kauas aukiollekin.
Johtaja Maon muotokuva näkyy kauas aukiollekin.

 

Saadakseen parhaimmat palat irti aukiosta, sinne kannattaa suunnata aamunkoitteessa, kun Kiinan lippu nostetaan seremoniallisesti tankoon. Tämän jälkeen voikin suunnata jonottamaan mausoleumiin, jossa Kiinan arvostetun johtaja Maon balsamoitu ruumis lepää (ota huomioon kohteliaisuussäännöt; mm. säädyllinen pukeutuminen). Loppupäivän voitkin viettää Kiinan kansallismuseossa, jonka rakennus on lähes yhtä pitkä kuin aukio.

Me olimme sen verran puhki päivän kävelyreissuista, joten tyydyimme vain pyörimään aukiolla. Nähtävää silti oli siinäkin – pääsimme todistamaan katumyyjättärien kiivasta reviiritappelua, jota marssivat ratkomaan niin sotilaat kuin poliisitkin hymyssä suin.

 

Keskellä aukiota sijaitseva lähes 40-metrinen Kansan sankareiden muistomerkki.
Keskellä aukiota sijaitseva lähes 40-metrinen Kansan sankareiden muistomerkki.

 

Aukio_peking

 

Me saimme Kielletyn kaupungin ja Taivaallisen rauhan aukion tutkimiseen kulumaan helposti puoli päivää, mutta yksityiskohtiin perehtymällä siihen olisi helposti saanut kulumaan päivän jollei parikin. Keisarien suuruudenhulluutta taas kerran hämmästellen suuntasimme siis kohti ruokatoreja ja illanviettoa.

 

Pekingin yksi tunnetuimmista maamerkeistä.
Pekingin yksi tunnetuimmista maamerkeistä.

3 Replies to “Taivaallisen rauhan aukiolta Kiellettyyn kaupunkiin”

  1. Kielletty kaupunki on hieno! Mulle ei jäänyt mieleen sieltä pitkiä jonoja, joten olisiko käynyt tuuri ja väkeä olisi ollut hitusen vähemmän, tai sitten aika on häivyttänyt muistot pitkistä jonoista (käytiin syksyllä 2014). Tiananmenillä ei sen kummemmin käyty, mitä nyt ohi mentiin. Savusumu jäi kyllä Pekingistä mieleen vahvasti.

    1. Matkapatonki says: Vastaa

      Mekin oltaisiin varmasti jonoilta vältytty, jos oltaisiin arkena menty. Mutta eipä tuo nyt niin menoa haitannut 🙂 Savusumu on kyllä oma kokemuksensa sekin, onneksi me nähtiin välillä kirkastakin taivasta!

      1. Mekin nähtiin myös kirkasta taivasta – mutta sehän ei suinkaan tarkoita, että ilma olisi saasteeton. Meillä saasterajat paukkuivat todella epäterveellisen puolella (tarkkailtiin niitä netistä koko ajan Kiinassa), vaikka oli kirkas sää. Hurjaa.

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.