Automatkailun turvallisuuskysymykset

Paljon näkee ja kuulee puhuttavan ulkomaanmatkailun turvattomuudesta. Mekin saatamme varsinkin äkkilähtömatkoilla unohtaa jotain yksityiskohtia, mutta tärkeimmät dokumentit ovat aina mukana.

Olemme koonneet tähän artikkeliin omia vinkkejämme turvallisuuden parantamiseksi, sekä listan matkalla mukana tarvittavista dokumenteista ja niistä seikoista, mihin kannattaa ja pitää varautua, kun suuntaa kotimaan rajojen ulkopuolelle. Varsinkin autolla.

 

1. Pidä vakuutukset ajan tasalla. Tilaa vakuutusyhtiöstä autoosi Green Card, vaikkei sitä välttämättä vaadittaisikaan maissa joissa käyt. Green Card on kansainvälinen todistus, joka osoittaa helposti, että autossasi on voimassaoleva liikennevakuutus myös ulkomailla.

Henkilöiden ja matkatavaroiden vakuutusten ehtoihin kannattaa tutustua etukäteen. Usein nimittäin luottokorteissa oleva matkavakuutus korvaa vahingot vain, jos matka on maksettu juuri kyseistä korttia käyttäen. Jos kuulut johonkin ammattiliittoon, saattaa siihenkin korttiin sisältyä matkavakuutus, mutta yleensä se on hyvin suppea. Tästä syystä on suositeltavaa olla myös kaikenkattava matkavakuutus ihan oikeasta vakuutusyhtiöstä tämän lisäksi.

Meillä on muiden korttien mukana tulevien vakuutuksien lisäksi jatkuvasti voimassaoleva matkavakuutus. Siinäkin tietysti kannattaa pitää huoli, että vakuutus on yhä voimassa, aina matkan loppuun asti.

 

Kuva: deckungskarten.eu
Kuva: deckungskarten.eu

 

2. Tilaa autoosi paperinen rekisteriote (Rekisteröintitodistus Osa 1 / Tekninen osa). Marraskuusta 2015 alkaen perinteinen paperinen rekisteriote on jäänyt historiaan ja sen saa joko käymällä katsastuskonttorilla, katsastuksen yhteydessä pyytämällä tai tilaamalla sen maksutta Trafin sähköisten asiointipalveluiden kautta netistä. Ota myös huomioon jos auto ei ole kenekään matkalla mukana olevan virallisessa omistuksessa (esim. rahoituksen kautta ostetutut ajoneuvot) tarvitsee sinulla olla ajoneuvon rekisteriin merkityn omistajan lupa viedä auto ulkomaille, eli maastavientivaltakirja.

 

3Tarkista että passisi on voimassa koko matkustusajan; ota myös huomioon että ajokortti ei ole virallinen henkilöllisyystodistus, edes kotimaassa. Käytännössä ajokorttia kuitenkin kannattaa tarjota esimerkiksi leirintäalueilla passia pyydettäessä. 99% se on tähän tarkoitukseen kelvannut passin sijasta. Myös kansainvälinen leirintäkortti ajaa saman asian.

 

Asdljfk
Euroopassa matkustaessa riittää että passi on voimassa matkan ajan, mutta on maita joissa passin pitää olla voimassa jopa puoli vuotta matkan päättymisen jälkeenkin.

 

3.1 Lemmikkieläimet tarvitsevat nykyään aina passin. Kannattaa myös tarkistaa etukäteen eri maiden säädökset lemmikkien kuljettamisesta ajoneuvossa, sekä karanteeni- ja rokotusvaatimukset. Joihinkin maihin (esim. Tanska ja Ranska) on monien meillä sallittujen koirarotujen vienti kielletty. Näiden rotujen kanssa saa kuitenkin tietyin edellytyksin näissäkin maissa matkustaa. Eviran sivuilta löytyy kattavasti tietoa tarvittavista dokumenteista ja säädöksistä.

 

Kuva: Flickr.
Kuva: Flickr.

 

4. Tutustu maihin ja matkustustiedotteisiin etukäteen. Ulkoasianministeriö julkaisee sivuillaan jokaisesta maasta erillisen matkustustiedotteen, josta löytyy tietoa mm. yleisestä turvallisuustasosta, liikenteestä, terveydenhuollosta sekä myös maan keskeisimmät lait ja käytännöt matkailijan kannalta. Nämä tiedotteet ovat hyvä tapa saada jonkinlainen ennakkokuva, mikäli on menossa uuteen maahan ensimmäistä kertaa. Matkustustiedotteen lopusta löytyy myös paikallisen suurlähetystön yhteystiedot jotka kannattaa niinikään ottaa talteen ja mukaan matkalle.

Lisäksi kannattaa selailla erilaisia matkustusfoorumeita, joista saattaa saada kysymällä nopeastikin vastauksen mieltä askarruttaviin asioihin. Myös Facebookin erilaiset ryhmät ovat oiva keino tähän.

 

Skdjfh

 

5. Tee matkustusilmoitus. Matkustusilmoitus on lähinnä omalta kannalta hyödyllinen mahdollisten hätätapausten ja kriisitilanteiden varalta tiedonsaannin kannalta. Tämä on tärkeää varsinkin jos reissaa ns. riskialtteille alueille. Matkustusilmoitus onnistuu kätevästi verkossa tai vaikka tekstiviestillä.

 

6. Varmista voimassaolevat rokotukset. Jäykkäkouristusrokote kuuluu Suomessa kansalliseen rokotusohjelmaan, joten sen saa ilmaiseksi uusittua terveyskeskuksessa. Muut rokotteet ovat maksullisia, mutta kohteesta riippuen niistä on syytä varautua maksamaan. Rokote.fi -sivuilta löydät maakohtaiset tiedot tarvittavista rokotteista. Jos et ole varma tarvitsemistaan rokotteista, saat lisätietoa myös ihan soittamalla paikallisen terveyskeskuksen terveydenhoitajalle.

 

Santa Susannan kämppäri oli vartioitu, mutta rannan kautta sinne pääsi kulkemaan kuka tahansa. Aitoihin ja vartijaan ei aina siis ole luottamista.

Turvallisuus matkan aikana:

1. Arvotavaroiden säilyttäminen ja pysäköinti. Parkkeeratessasi auton, muista aina ottaa kaikki vähänkin arvokkaan näköinen pois näkyvistä. Vaikka halpojen aurinkolasien kotelo olisi tyhjä, se saattaa kojelaudan päällä houkutella viekasta ohikulkijaa. Paikallisten joukkoon et suomalaisilla rekisterikilvillä varustetulla autolla sovi millään, mutta karttakirjat ja turistioppaat kannattaa siirtää etupenkiltä vaikkapa hansikaslokeroon pysähdyksiin ajaksi.

Autoa ei myöskään kannata pysäköidä ihan minne sattuu. Matkailuautoa et tietenkään saa kaupan ovien eteen, mutta sitä ei silti kannata jättää yksin perimmäiseen parkkiruutuun. Katso, onko jossain muualla isoja autoja ja parkkeeraa niiden viereen. Voit myös sulkea verhot ja laskea portaat alas, jotta näyttäisi siltä, että autossa on joku sisällä.

Meillä on kiinteä kassakaappi autossa, jossa säilytämme passimme ym. tärkeät tavarat matkan aikana. Jos niin sattuisi käymään, että autoomme murtauduttaisiin, olisi ainakin vähän haastavampaa saada kaikkein arvokkain mukaansa.

 

Santa Susannan kämppäri oli vartioitu, mutta silti sinne rantaviivaa pitkin kulki kaupustelijoita aitojen raoista. Ylimääräinen varovaisuus ei ole koskaan pahasta.
Santa Susannan kämppäri oli vartioitu, mutta silti sinne rantaviivaa pitkin kulki kaupustelijoita aitojen raoista. Ylimääräinen varovaisuus ei ole koskaan pahasta.

 

2. Yöpyminen puskaparkissa / tien varrella.

Aina yöpyminen kämppärillä tai matkaparkissa ei onnistu (tai edes kuulu suunnitelmaan) ja edessä on yö puskaparkissa tai vaikkapa huoltoaseman pihassa. Tällöin kannattaa käyttää hivenen enemmän varovaisuutta, ennen kaikkea ympäristön tutkimiseen. Karavaanareiden keskuudessa kiertävät sitkeästi vuodesta toiseen tarinat mm. narkoosikaasulla tainnuttamisesta ja ryöstöistä levähdysalueilla, ja niihin kannattaakin suhtautua sopivalla maalaisjärjellä. Esimerkiksi Etelä-Ranskassa on varoituskylttejä joillain levähdysalueilla, eikä niitä sinne ole ihan huvin vuoksi laitettu. Se ei silti tarkoita, että joutuisit ryöstön uhriksi kaikkialla.

Huoltoasemilla fiksuinta on tietenkin yöpyä lähellä huoltoaseman ovia, katulampun alla. Toinen vaihtoehto on kiilata rekkojen väliin parkkiin, mutta se saattaisi suututtaa väsyneen puolalaisen rekkakuskin, jos viet hänen ainoan jäljelläolevan paikkansa. Me yleensä kierrämme muutamankin huoltoaseman parkin läpi ja katsomme, missä muut karavaanarit yöpyvät. Jos parkissa ei ole yhtään matkailuautoa, emme mekään sinne ensimmäisinä jää.

 

Adlkjflj
Matkaparkit on yleisesti vartioimattomia ja aitaamattoma, mutta muiden leirityjien läheisyys luo turvallisutta.

Automatkailussa (ja matkailussa ylipäätään) tärkeintä on käyttää tervettä maalaisjärkeä ja varovaisuutta. Keski- ja Etelä-Euroopassa on normaalia lukita auton ovet liikkeelle lähtiessä, varsinkin suurkaupungeissa. Se ei silti tarkoita sitä, että rosvot vaanisivat joka kulman takana valmiina hyökkäämään. Meille ei ole vielä (puuta koputtaen) kertaakaan sattunut mitään, vaikkemme ylivarovaisia ole olleetkaan. Maailma ei silti ole mikään lintukoto, joten onnemme emme voi aina tuudittautua.

Mutta niin kauan kuin henkemme ei ole uhattuna, kaikki muu on korvattavissa. Matkoihin on silti syytä varautua etukäteen, sillä koko loma menee helposti pilalle vastoinkäymisten osuessa.

 

Lakdjsklfj
Karavaanari on kaikkien kaveri; tapana on pitää myös naapurin ajokkia silmällä.

 

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.