Kodin turvaaminen matkan aikana

Jokin aika sitten käsittelimme sitä, miten valmistautua matkaan ja mitä asiakirjoja on tärkeä pitää mukana. Yksi hyvin tärkeä asia matkalla on myös oman kodin ja kotiin jäävän omaisuuden turvaaminen reissun ajaksi.

Asuessamme kerrostalossa emme juurikaan miettineet kodin tyhjäksi jättämistä. Vaikkeivät naapurit olleetkaan kuin hyvänpäiväntuttuja, pystyi aina jollain tasolla luottamaan siihen, että jos joku yrittäisi murtautua kotiin, sen varmasti joku ajoissa jo huomaisi. Pidemmillä matkoilla joku kävi keräämässä luukun eteen kertyneet postit ja kastelemassa kukat, mutta muutoin pieni kerrostaloasunto jäi ilman sen kummempaa valvontaa.

Nyt kun asumme omakotitalossa, ei asia olekaan niin yksinkertainen, varsinkaan viikkoja kestävillä matkoilla. Pelkkä postinnouto luukusta ei riitä, vaan kodin pitäisi olla asutun näköinen koko matkan ajan. Autot pihassa tietenkin kertovat ulkopuoliselle jonkun olevan paikalla, mutta jos joku sattuisi tarkkailemaan kotiamme, kävisi pian ilmi, etteivät valot sisällä pala iltaisinkaan. Miten siis luoda vaikutelma, että talossa on joku aina paikalla?

 

Hälytysjärjestelmän mukana tulee vartioinnista ilmoittavia plakaatteja ja tarroja, jotka voi asettaa kodin ulkopuolelle.
Hälytysjärjestelmän mukana tulee vartioinnista ilmoittavia plakaatteja ja tarroja, jotka voi asettaa kodin ulkopuolelle.

 

Talvisin pyydämme vanhempiamme tietenkin hakemaan lehdet ja käväisemään pihassa jättämässä jälkiä lumeen. Kesällä he vastaavasti käyvät ajamassa nurmikon ja kastelemassa puutarhaa. Meillä on ajastuksella toimiva lamppu, joka syttyy tietyin kellonajoin. Kun kuitenkin viime syksynä luimme Lauralle sattuneesta kamalasta murrosta ja kun samoihin aikoihin tuttavamme kotiin murtauduttiin keskellä päivää, päätimme, että meidänkin on ehkä sittenkin syytä suojata kotimme turvallisuus muullakin kuin ajastetulla lampulla.

Päätimme siis hankkia kotiimme hälytysjärjestelmän. Näitä tarjoaa monikin firma, mutta me päädyimme Sector Alarmiin hinnan ja yrityksen tarjoamien palvelujen perusteella. Aloituspaketti ilman “lisämukavuuksia” on ilmainen, kameravalvonnalla varustetun paketin hinta 149e. Kuukausimaksu on 39,90e, joka on lopulta pieni summa siitä, että kotimme on jatkuvasti turvattu.

 

Oven viereen asennettava järjestelmä kytketään päälle joko lätkällä tai tunnuskoodilla.
Oven viereen asennettava järjestelmä kytketään päälle joko lätkällä tai tunnuskoodilla.

 

Mitä valvontaan sitten kuuluu? Murtohälytysjärjestelmän voi kytkeä päälle poistuessa, mutta sen voi aktivoida myös sisällä ollessa – magneettitunnistin reagoi oven avaukseen. Pakettiimme kuuluu myös savunilmaisin (jonka herkkyys on testattu jo parillakin kokkauskerralla), joten meillä on siinä myös yksi huoli vähemmän. Hälytyksen tullessa kamera ottaa kuvan keskukseen, josta vielä varmistetaan hälytyksen aiheellisuus soittamalla meille. Jos emme vastaisi (ja kamerakuvasta selviäisi kiistattomasti hälytyksen syy), paikalle lähetettäisiin Sector Alarmin toimesta vartija tai hälytyksen niin vaatiessa poliisi/palokunta.

Vaikka meillä jo ennestään oli oma tallentava kameravalvonta, on hälytysjärjestelmä tuonut meille mielenrauhan reissatessamme. Pihamme kamerakuvista on pieni lohtu siinä vaiheessa, kun koti on palanut poroksi tai varastetut tavarat on jo kaupattu eteenpäin.

Yksi palvelun helppouksista on myöskin mahdollisuus käyttää sitä etänä. Kännykkään ladattavalla sovelluksella hälytyksen voi kytkeä päälle ja pois sekä hälytysjärjestelmään kytketyn sähkölaitteen (kuten lampun) toimintaa voi säädellä. Sovelluksesta näet myös viimeaikaisen toiminnan sekä vaikkapa kotisi lämpötilan (omakotitalossa varsin hyödyllinen ominaisuus).

 

Myös mm. Verisurelta löytyy vastaava sovellus.
Myös mm. Verisurelta löytyy vastaava sovellus.

 

P.S. Yksi hyvä keino kutsumattomien vieraiden varalle on myös olla päivittämättä laajalti sosiaaliseen mediaan pidemmistä reissuista tai antaa oletusta siitä, että koti jää tyhjilleen määrittelemättömäksi ajaksi. Vaikka me aika anonyymisti blogissa esiinnymmekin, koskaan ei kuitenkaan tiedä, kuka saa selville kotimme olevan tyhjillään. Juurikin tästä syystä meille hälytysjärjestelmä on loistohankinta!

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.