Matkalla eksyy moneen paikkaan

Automatkailun ehdoton plussapuoli on se, että matkan varrella näkee paljon enemmän kuin vaikkapa lentokoneella matkustettaessa. Meille on useammankin kerran käynyt niin, että olemme nähneet reitin varrella kyltin jostain historiallisesta kohteesta, ja poikenneet mielenkiinnosta katsomaan, mistä on kyse. Niin kävi tälläkin reissulla.

Ranskassa ensimmäinen etappimme oli Cemboing, jonne meidän oli tarkoitus saapua perille sunnuntai-iltapäivällä. Meillä kun ei ollut illalle vielä ruokaa, päätimme maahan ajettuamme ensitöiksemme metsästää auki olevaa ruokakauppaa. Kuulostaa helpolta, mutta sitä se ei Ranskassa ole. Vaikka arkipyhinä (joita katolisessa maassa on yllättävän paljon) yhä useammat kaupat pitävät ovensa auki, on sunnuntai pyhitetty lepopäivälle. Marketit saattavat olla auki puoleenpäivään asti, mutta sen jälkeen kaupassakäynti on lähestulkoon sula mahdottomuus. Kyseessä oli vielä vaalipäivä, joten emme pidättäneet hengitystämme kaupan suhteen. Navigaattoriin laitettiin kuitenkin hakuun kauppoja matkan varrelta, ja niitä kohti suunnistettiin. Olihan meillä päivä aikaa – ja patonkia oli saatava!

 

Asldfjlkjf
Finaalikaksikko Macron ja Le Pen.

Muutaman vesiperän jälkeen etsintä alkoi tuntua jo toivottomalta, joten ei auttanut muu kuin pirauttaa Ranskassa olevalle Mikon siskolle ja kysyä, olisiko heillä tarpeeksi ruokaa illaksi meillekin. Olimme päättäneet säästää tietulleissa ja tulla ilmaista isoa tietä, Route Nationalia, jolla edes avoinna olevaa huoltoasemaa ei tullut vastaan. Sen sijaan tutustuimmekin meille uusiin pohjoisiin ranskalaiskyliin niitä läpiajelemalla. Mairiet, eli tuttavallisemmin määritolivat auki äänestystä varten, ja ihmiset olivat jo selvästi kerääntyneet tuttavilleen seuraamaan illan vaalitulosta. Mutta jos jotain huonoa, niin jotain hyvääkin – löysimme nimittäin patonkia! Ilmeisesti boulangeriet ovat tällä seudulla harvemmassa, sillä lämpimän patongin sai noutaa automaatista. Makutestit tosin puhuivat puolestaan – noudamme jatkossakin patonkimme mieluummin leipomosta tuoreina.

 

Tämä jos mikä on oikea matkapatonki!
Tämä jos mikä on varsinainen matkapatonki!

 

Ensinälkää lääkittyämme jatkoimme Lorrainen aluetta alaspäin ja yhtäkkiä huomasimme saapuneemme keskelle yhtä lukemattomista maailmansodan taistelutantereista. Kylttejä saksalaisten ja amerikkalaisten sotilaiden hautuumaista näkyi siellä sun täällä ja lopulta bongasimme tienviitan tuhoutuneesta Remeneauvillen kylästä. Emme olleet ennen moisesta kuulleetkaan, joten täytyihin tuo käydä katsomassa.

 

Remeneauville

 

Kävi ilmi, että nykyisin metsän keskellä sijaitseva “muistomerkki” oli alkujaan ollut pieni kylä, joka oli täysin tuhoutunut ensimmäisen maailmansodan pommituksissa. Ainoastaan muutamien talojen sammaloituneet perustukset ja kirkon rauniot (joita parhaillaan restauroitiin) kertoivat metsässä olleen asutusta reilu sata vuotta sitten. Jokainen talo ja tila oli merkitty kyltein, ja niin olivat myös teiden nimet ennallaan. Sittemmin Remeneauvillen kylä on rakennettu uudelleen ja yhdistetty naapurikylän kanssa yhteen, Limey-Remeneauvilleksi. Pienen googletuksen jälkeen kävikin ilmi, että samankaltaisia tuhottuja ja naapurikylään yhdistettyjä kyliä löytyy lähiseuduilta enemmänkin – harvasta enää vain on jäljellä yhtään mitään.

 

Aldjslfjkdf
Suuret kuopat maassa paljastavat kylän surullisen tarinan.

 

Koulusta ei ole enää mitään jäljellä.

 

Normandiassa ja Picardiessa maailmansodan jälkiä näkyy tunnetusti joka suunnassa, mutta meille tuli yllätyksenä löytää Remeneauvillen kylä keskeltä Lorrainen maaseutua. Mutta juuri tämä on yksi niistä asioista, miksi Ranska on niin valtavan mielenkiintoinen ja yllättävä maa. Jokaisella kylällä on oma historiansa ja tarinansa; toisten tärkeimmät piirteet sijoittuvat maailmansotien aikaan, toisten Rooman valtakuntaan tai jopa kivikauteen saakka. Olemme monesti miettineet, että jos joskus asuisimme Ranskassa, kaikki aikamme menisi historian tutustumiseen!

 

Adlsjflsdjfk
Kirkon jäljelle jääneet rauniot.

 

Tarpeeksi tuhoutunutta kylää tutkittuamme oli vihdoin aika jatkaa matkaa kohti Cemboingia, jossa meitä odottivatkin jo herkulliset aperitiivit ja lämmin (luultavasti koko seudun ainoa) sauna. Kahden päivän matkustamisen jälkeen teki hyvää rentoutua ja nauttia ranskalaisista herkuista. Tietenkin, tärkeän päivän ollessa kyseessä, jännitimme mekin pöydän ääressä vaalituloksia. Ja kuinkas siinä sitten kävikään?

 

Malja Macronille!
Malja Macronille!

20 Replies to “Matkalla eksyy moneen paikkaan”

 1. OMG mikä patonkiautomaatti! 😀 😀 Eipä ole moista tullut vastaan, ilmeisesti Ranskasta saattaa löytää ihan mitä vain 😀

  1. Matkapatonki says: Vastaa

   Ensimmäinen löytö tämä oli meillekin, joten pakkohan automaatti oli testata! Pahimmassa hädässä ajaa asian 🙂

 2. Ranskassa ei olla patonkiautomaatteihin törmätty, mutta Amsterdamissa ollaan bongattu tuoreita leipiä ja hampurilaisia automaateissa 🙂
  Ranskassakin olisi vielä mielettömästi kolkkia tutkittavaksi, on se monipuolinen maa.

  1. Matkapatonki says: Vastaa

   Ovathan nuo automaatit näppärä keksintö kaupungeissa kiireisille ihmisille, tosin Ranskan kaltaisessa maassa luulisi perinteistä palvelua arvostettavan enemmän 🙂

 3. Saa nähdä bongataanko mekin tuollainen automaatti. On kyllä erikoinen keksintö!
  Kiva kun välillä on aikaa poiketa reitiltä, silloin voi löytääkin vaikka mitä mielenkiintoista! 🙂

  1. Matkapatonki says: Vastaa

   Näin on, siksei pidäkään noudattaa liikaa tehtyä reittisuunnitelmia tai -aikatauluja! 🙂

 4. Siis patonkiautomaatti! Enpä ole moista aiemmin nähnyt. Ei vissiin kuitenkaan ollut hyvä patonki? Uskon, että autolla mennessä saa paremmin sanella omat reitit ja eksyä sivureiteillekin. Meillä euroopan autoreissu on vielä tekemättä. No on tässä aikaa!

  1. Matkapatonki says: Vastaa

   Sanotaan nyt näin, ettei se ihan autenttiselta patongilta maistunut.. 😀
   Meilläkin on vielä Via Baltican kautta ajo tekemättä, mutta onneksi tässä vielä on tosiaan aikaa reissata 🙂

 5. Olen aivan samaa mieltä kanssasi tuosta automatkailusta! Silloin voi ja saa kääntyä milloin mistäkin risteyksestä, kun siltä tuntuu. Ja näkee kyllä huomattavasti enemmän kuin lentokoneen kyydissä! Oli muuten erikoisen näköinen patonkiautomaatti. 😉

  1. Matkapatonki says: Vastaa

   Näin on! Välillä sitä joutuu tekemään U-käännöksiäkin, kun kiinnostavat risteykset menevät liian nopeasti ohitse 😀

 6. Aivan huippu tuo patonkiautomaatti 😀 Olis kyllä pakko testata jos tollainen eteen tulisi!

 7. Hahaa! Tulin katsomaan, mikä on tämä näin sympaattisen niminen blogi, ja sitten täällä oli vielä patonkiautomaattikin! Ihan mainiota 🙂
  Nuo vaalitkin oli kyllä tosiaan iloinen yllätys. 🙂

 8. Pakko kompata muita, mutta onhan tuo patonkiautomaatti jotain käsittämättömän upeaa! Elitte historiallisessa hetkessä Ranskassa eli Make the Planet Great Again!

  1. Matkapatonki says: Vastaa

   Heh, no onhan se automaatti aika edistyksellistä 😀 Ja olisikohan vaalipäivänä pitänyt mennä torille?

 9. Oi mikä patonkimaatti! Tietää olevansa Ranskassa 🙂 Tuo kylä on todella sympaattinen ja jotenkin myös surullinen. Tosi nopeasti se on peittynyt luonnon keskelle.

  1. Matkapatonki says: Vastaa

   Sitä mekin hämmästelimme, kuinka nopeasti entinen kylä on kadonnut kasvillisuuden alle. Ei sata vuotta tokikaan lyhyt aika ole, mutta silti.

 10. Heh, menee nyt muiden komppaamiseksi täysin, mutta olisiko osuvampaa syömistä bloginne nimen huomioon ottaen voinut löytää kuin patonkiautomaatista ostettu patonki. Enpä ole moiseen törmännyt koskaan! 🙂

  1. Matkapatonki says: Vastaa

   Kyllä kompata saa, hauska sattumahan tuollaiseen vempeleeseen oli törmätä 🙂

 11. Täälläkin naurattaa tuo patonkiautomaatti 😀 Kaikkea sitä maailmalta löytyykin 😀

  1. Matkapatonki says: Vastaa

   Niinpä, matkustelu avartaa! 😀 Bongattiinkin jo sun blogista, että teilläkin on ensimmäinen reissu takana – ja varmaan monta vielä edessä! 🙂

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.