Päiväretki Narbonneen

Jos viimeksi kirjoitimme, että olemme ajaneet lukuisia kertoja Arlesin ohi siellä käymättä, sama pätee myös Narbonneen. Meidän on pitänyt käydä kaupungissa ohikulkumatkalla, joulumarkkinoilla, sunnuntaitorilla… Voisi sanoa, että Narbonnen keskustan kyltit ovat aika monta kertaa vilahtaneet silmien ohi!

Olimme nyt kuitenkin päättäneet yöpyä Narbonnessa tai sen lähistöllä, joten ensisijaisesti päätimme käydä katsastamassa keskustaa lähellä olevan matkaparkin. Lokaatio ei kuitenkaan ollut paras mahdollinen (toki myöhemmin tajusimme, että bussilla olisi päässyt näppärästi ydinkeskustaan) eikä maisema ison tien varrella ollut silmiä hivelevä, joten fiksuinta tuossa tilanteessa oli parkkeerata auto lähemmäksi keskustaa ja käydä kävellen tutustumassa Gallian kuuluisaan siirtokuntaan.

 

Alkdjflkdsjf
Auden joki halkoo Narbonnen keskustaa.

 

Dasfsd

 

Vanhan kaupungin keskustaa kohti on helppo suunnata mistä päin tahansa.
Vanhan kaupungin keskustaa kohti on helppo suunnata mistä päin tahansa, ilman karttaakin.

 

Parikymmentä kilometriä Välimeren rannalta sijaitseva kaupunki oli aikoinaan Rooman valtakunnan suurin siirtokunta Galliassa, mutta valitettavasti se on historian saatossa kärsinyt suuriakin tuhoja, eikä antiikin aikaisia muistomerkkejä löydy kaupungista enää kuin kourallinen. Tärkein jäännös kuitenkin lienee pätkä Via Domitiaa; vuonna 118  eaa. rakennettua tietä, joka yhdisti Rooman valtakunnan aina Italiasta nykyiseen Espanjaan saakka.

 

Parituhatta vuotta vanha tienpätkä on nähtävillä kaupungintalon edustalla.
Parituhatta vuotta vanha tienpätkä on nähtävillä kaupungintalon edustalla.

 

Asdlfkjldakjlfjk

 

Dffddf
Narbonnen kaupungintalokompleksin takaa löytyy mm. arkeologinen museo.

 

Kaupungintalon edustalta siirryimme kohti Narbonnen massiivisinta nähtävyyttä, Pyhän Justuksen ja Pastorin katedraalia. 1200-luvulla rakennettu katedraali toimi 600 vuotta arkkipiispan istuimena, ja on edelleen keskeneräinen. Ilmeisestikään remontilla ei ole ollut kiirettä, sillä katolisen kirkon rahoista se tuskin on kiinni… Katedraali näytti kaukaa mahtavalta, mutta mitä lähemmäs tulimme, sitä vaikeampi siitä oli saada kokonaiskuvaa ympärille tiiviisti rakennettujen talojen ansiosta. On sitä siis hienompiakin nähty.

 

Matkalla keskusaukiolta katedraaliin voi piipahtaa vaikkapa arkeologisessa museossa tämän käytävän varrella.
Matka katedraalille oli oikeastaan parempi kuin katedraali itse.

 

Ennen keskiaikaa katedraali sijaitsi kaupungin laidalla, mutta sittemmin sen ympärille rakennettiin niin paljon, että koko komeus jäi piiloon.
Ennen keskiaikaa katedraali sijaitsi kaupungin laidalla, mutta sittemmin sen ympärille rakennettiin niin paljon, että koko komeus jäi piiloon.

 

Adfadf
Yksityiskohtaiset gargoilit ja taiteet katedraalin seinustalla olivat näyttäviä.

 

Narbonnessa varmasti viihtyisi pidemmänkin aikaa, sillä mekin ehdimme vain tutustumaan nopealla vilkaisulla vanhaan keskustaan. Nähtävyyksiä olisi vielä riittänyt monista museoista horreoihin, roomalaisiin varastotiloihin. Toisaalta kaupunki on yllättävän pieni, varsinkin siihen nähden mikä merkitys sillä on historian saatossa ollut, joten kovin useaa päivää siellä tuskin viettäisi. Mekään emme uskaltaneet pitää autoamme keskustan (pienessä) valvomattomassa parkissa paria tuntia pidempään, joten oli aika siirtyä hälinästä kohti rantaa ja seuraavaa yöpaikkaa.

 

Lkjasdlkj
Kaupunki elää turismista ja se näkyy kaikkialla katukuvassa.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.