Merirosvojen jäljillä Gruissanissa

Narbonnessa vierailun jälkeen oli aika suunnata takaisin rannalle, joten otimme kohteeksi pienen Gruissanin kylän parinkymmenen kilometrin päästä. Olimme jo aiemmalla reissulla bonganneet täältä siistinoloisen matkaparkin, jonka sijainti Välimeren rannalla oli tietenkin pelkkää plussaa.

Osuimme kerrankin paikalle hyvissä ajoin ennen iltaa, mutta kätevästi myös tähän matkaparkkiin olisi päässyt vaikka keskellä yötäkin ja maksu olisi hoidettu seuraavana aamuna poislähtiessä. Näköalapaikan saadakseen parkkiin kuitenkin kannattaa tähdätä suhteellisen hyvissä ajoin, sillä reunapaikat olivat haluttua tavaraa!

 

Asdlfjlkdjf
Iltaa kohden jäljellä oli vain paikkoja keskirivillä.

 

Dsafadsfs
Merelliset näkymät kelpaavat aina.

 

Afdafds
Matkaparkin viereinen purjevenesatama.

 

Vaikka Gruissan vanha kylä onkin, tuli meillekin yllätyksenä se, että sen lähistöltä on löydetty todisteita jopa esihistoriallisesta elämästä luolissa. Kiinnostava nippelitieto on myös se, että kaikki kylän asukkaat ovat alunperin olleet merimiehiä (ja heidän perheitään), jotka ovat löytäneet tämän merenrantakohteen ja asettuneet sinne aloilleen. Voisi siis väittää, että kaikilla Gruissanin asukkailla on merenkulku verissään! Auden alueen kylä onkin nykyään merkittävä rantakohde, josta löytyy niin vene- kuin kalasatamakin. Turismi kuitenkin kukoistaa kylässä, ja ihmekös tuo kun sijainti on mitä mainioin.

 

Asdfsdf
Huvivenesatamassa.

 

Asldjfkdljf

 

Narbonnen läheisyydessä Gruissan toimi aikoinaan puolustuslinjana taisteluille, ja merkittävin muistomerkki tästä on Barbarossan torni, jonka ympärille kylää alettiinkin rakentamaan. On yhä epäselvää, kenen punaparran mukaan torni on nimensä saanut, mutta veikkaukset ovat vahvasti Ottomaanien laivaston suuramiraali Barbarossan puolella. Selvää on kuitenkin, että tornin nimen historian takana ovat joko ristiretket tai merirosvot – kuvitella vain voi, millainen historia Gruissanilla onkaan takanaan!

 

Asdjflkdj
Barbarossan torni.

 

Jo houkuttelevan nimensä ansiosta Barbarossan torni kuului seuraavana aamuna nähtävyyksiimme. Uhmasimme alkavaa tuulta ja sadekeliä ja kipusimme liukkaita kivirappusia ylös kukkulalle tornin raunioille, josta paremmalla säällä olisi nähnyt pitkällekin merelle. 900-luvulla rakennettu vartiotorni jäi keskiajalla ränsistymään kardinaali Richeliun määräyksestä, ja ilmeisesti määräys on yhä voimassa, sillä raunioita ei ole yritettykään restauroida entiseen loistoonsa. Huonolla säällä sinne ei pääse ja kylttejä vaaranpaikoista on vähän joka puolella.

 

Asdfsdf
Mysteeriksi jäi, onko torni vaurioitunut taisteluissa vain mahtaako kuluma olla luonnollista.

 

Adsfdf
Vuorelta aukenevat mahtavat näkymät yli Gruissanin kylän.

 

Asdfdsf
Tihkusateessa näkyvyys ei riittänyt kovin kauas.

 

Tornin alapuolella sijaitsee mielenkiintoinen linnoitukseen rakennettu kirkko, mutta me jätimme tarkemman tutkailun tällä kertaa välistä. Jos kylässä aikoo viipyä pidemmänkin aikaa, on ympärillä silti paljon nähtävää aina viinitiloista luoliin tai suola-altaisiin. Päivät voikin sitten viettää lukuisilla lähistöllä sijaitsevilla rannoilla ja illat korttia lätkien paikallisella kasinolla!

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.