Rompetorien kautta uudenlaiseen matkaparkkiin

Oli aika siirtyä rannikolta kotiin päin ja haikeana jätimme taaksemme Atlantin kuohuvan valtameren ja kuumana porottavan auringon. Olimme jättäneet matkaan Ranskan halki pari päivää aikaa, joten ennen “kotiinlähtöä” päätimme vielä käydä katsastamassa Ranskassa jo viikottaiseksi tapahtumaksi muodostuneen vide-grenierin, joka Suomessa tunnetaan paremmin pihakirppiksenä. Varsinkin kesäisin näitä kirppiksiä löytyy joka seudulta, jokainen kylä ja kaupunki pitää omansa tiettyinä päivinä ja useimmat lähialueen kylät samaan aikaan, jotta väenpaljous voitaisiin maksimoida. Tienvarsilla pystytetään kyltit jo hyvissä ajoin ennen tapahtumaa, toki tiedot kunkin kylän vide-grenieristä löytyvät myös netistä ja paikallislehdestä.

 

Tavaroita on harvemmin hinnoiteltu, vaan myyntihinta on neuvoteltavissa.
Tavaroita on harvemmin hinnoiteltu, vaan myyntihinta on neuvoteltavissa.

 

Useimmiten vide-grenierit järjestetään kylän aukiolla, ulkokirppiksen tapaan, mutta pienemmissä kylissä jokainen asukas myy omalta pihaltaan ylimääräistä tavaraa. Omalta pihalta myynti takaa sen, ettei kyseessä ole ammattikauppias, vaan turhasta tavarasta vain halutaan päästä halvalla eroon. Ulkokirppiksellä meno on sama kuin täälläkin; “arvokasta” ja “vanhaa” tavaraa myydään järjettömillä hinnoilla. Kummassakin kuitenkin ranskalaiseen tapaan tärkeintä on tuttavien näkeminen ja kuulumisten vaihtaminen. Vaikka tavara ei liikkuisi, ainakin uusimmat juorut kuulee varmasti! Sen takia kaupankäyntiä tärkeämpää vide-greniereissä lieneekin (useimmiten vapaapalokuntalaisten järjestämä) buffet, jossa kiertelyn lomassa voi käydä ostamassa halvalla snäksejä, leivonnaisia ja pikkusuolaista. Tietenkään unohtamatta ranskalaista juomapuolta! Myyntien tuotot menevät kunnalle tai buffettia pyörittävän yhdistyksen toimintaan.

 

 

Aksjfkd
Vide-grenierien “keskukset” eli buffetit ovat usein Mairien tai kylän juhlasalin (salle polyvalente, salle des fêtes) pihassa.

 

Me kävimme muutamassakin kylässä katsastamassa tarjontaa, mutta hinta ja laatu eivät meitä kiinnostaneessa tavarassa kohdanneet. Olimme aiemmalla reissullamme käyneet Emmaüs-järjestön myyntipisteessä (vinkki kaikesta vanhasta tavarasta kiinnostuneille!), josta vanhoja astioita ja ruokailuvälineitä sai niin pilkkahintaan, ettei niistä sittemmin enää ole viitsinyt maksellakaan. Kiertely on kuitenkin hauskaa puuhaa, varsinkin hyvällä säällä!

 

Léonin vide-grenierin yhteydessä järjestettiin myös vanhojen autojen näyttely. Santarmien auto oli aikoinaan hieman eri luokkaa kuin nykyään.
Léonin vide-grenierin yhteydessä järjestettiin myös vanhojen autojen näyttely. Santarmien auto oli aikoinaan hieman eri luokkaa kuin nykyään.

 

Aljsdflksjdf
Aurikoisella säällä vide-greniereillä on ruuhkaa aamusta iltaan. Parhaat tavarat lähtevät heti aikaisin aamulla ammattiostajien mukaan, joten kannattaa olla ajoissa liikkeellä!

Vide-grenier -kierroksen jälkeen lähdimme taittamaan matkaa Ranskan halki, kunnes hämärä koitti ja yöpaikan etsiminen alkoi. Leirintäalueelle emme enää ehtineet (eikä se ollut suunnitelmissakaan), joten matkaparkki oli ainoa vaihtoehto. Kännykässä olevalla sovelluksella löysimme lopulta sattuman kaupalla meille aivan uudenlaisen matkaparkin, Camping-Car Parkin Lailly-en-Valin kylästä Loiresta. Uudenlaisen matkaparkista teki se, että sisäänpääsy tapahtui kirjautumalla järjestelmään ja lunastamalla “jäsenkortti”, joka toimii myös kaikissa muissa kyseisen ketjun matkaparkeissa ympäri Euroopan. Toistaiseksi parkkeja löytyy vain Ranskasta ja Espanjasta, mutta mitä ilmeisemmin yritys on laajentamassa reviiriään kovalla syötöllä.

 

Adjflkdjf
Nykyaikainen parkki löytyi keskiaikaisen (vuonna 1139 rakennetun) kirkon takapihalta.

 

Aksldjflkdfj
Kortin pystyi lunastamaan automaatista luotto- tai pankkikortilla.

9 euron yöpymiseen sisältyi paikkamaksun lisäksi (toimiva!) wifi, sähkö, vessat, sekä kemssan tyhjennyspiste. Parkkialue oli vartioitu, ja sen sijainti kirkon vieressä kylän laidalla oli rauhallinen. Tosin kirkon kellot herättivät meidät aamulla, mutta mitäpä pienistä. Vaikka itse Lailly-en-Valin kylässä ei sinänsä nähtävää ollut, olisi viereiseen Beaugencyn kylään ollut lyhyt matka pyöräillen. Eivätkä Loiren linnatkaan kaukana olleet! Harmi vain, että meidän kiireinen kotiinpaluaikataulumme ei antanut periksi tutustua lähiseutuun sen tarkemmin.

 

Paikan sai valita itse, mutta jokaiselle oli oma pilttuunsa, ettei liian lähelle änkeävä naapuri häiritsisi.
Paikan sai valita itse, mutta jokaiselle oli oma pilttuunsa, ettei liian lähelle änkeävä naapuri häiritsisi.

 

Adkllkdfj
Sijainti oli mukava ja rauhallinen, parkkitilaa oli myös reilusti.

 

Asdfsadf

 

Camping-Car Parkin jäsenenä on myös mahdollista hankkia kultajäsenyys, jolloin paikkoja pystyy netin kautta varamaan ja samalla myös näkee matkaparkkien sen hetkisen varaustilanteen. Jos suunnitelmissa on suunnistaa johonkin tiettyyn kohteeseen, voi siis levollisin mielin paikan varaamisen jälkeen saapua matkaparkkiin ilman sitä pelkoa, ettei paikkoja enää olisi. Varsinkin sesonkiaikoihin tämä käytäntö on varsin kätevä. Käyttäjätilille pystyy myös siirtämään rahaa, joten parkkimaksua ei tarvitse suorittaa paikan päällä. Me ainakin kiinnostuimme kyseisen matkaparkkiyhtiön toiminnasta siinä määrin, että suuntaamme ensi reissullammekin Camping-Car Parkin matkaparkkeihin yöksi!

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.