Matkaparkki, puskaparkki vai leirintäalue?

Karavaanareita voidaan jakaa kahteen ryhmään; on niitä, jotka yöpyvät vain leirintäalueilla (joissa kenties omistavat kausipaikan) ja niitä, jotka vaihtavat tiuhaan tahtiin maisemaa ja yöpyvät matka- tai puskaparkeissa. Me kuuluimme ennen ensimmäiseen kategoriaan, sillä edesmenneessä Vanetessamme ei ollut keittiötä tai vessaa, joista kumpaakin tarvittiin joka päivä. Nykyään olemme pikemminkin jälkimmäisen ryhmän sakkia; autostamme löytyvät kaikki mukavuudet, joten yöpaikalla ja lisäpalveluilla ei ole niin väliä. Ulkomailla reissatessamme valitsemme leirintäalueen, kun tarvitsee päästä suihkuun – muuten pärjäämme matkaparkeilla. Suomessa sen sijaan yövymme vain ja ainoastaan “puskissa”, sillä kotimaassa ei ole matkaparkkeja juurikaan tarjolla ja matkamme ovat tähän asti pysyneet vain muutaman päivän mittaisina.

Mitä eroa sitten matkaparkeilla ja puskaparkilla on? Missä on sallittua yöpyä ilmaiseksi ja missä siitä joutuu maksamaan? Entä mitä kaikkea leirintäalueella kuuluu hintaan? Se selviää tässä postauksessa.

 

Aldfjslkj
Ilmainen matkaparkki La Rochellessa.

 

Matkaparkki

Matkaparkit ovat pääasiallisesti lyhytmittaiseen oleskeluun rajattuja alueita, joissa yöpymisestä joutuu maksamaan. Saapumisajalla ei ole väliä, vaan matkaparkista maksetaan joko tunnin tai vuorokauden mukaan. Matkaparkit ovat palveluiltaan vaatimattomia, mutta niistä saattaa löytyä esim. wc ja kemssantyhjennyspaikka. Myös sähköt sisältyvät yleensä hintaan. Matkaparkit on suunnattu matkailu- ja retkeilyautoille, joten vaunujen kanssa niille ei (yleensä) ole asiaa. Telttoja matkaparkkeihin ei myöskään saa pystyttää vaan yöpymisen on tapahduttava autossa.

Suomessa, varsinkin Keski-Eurooppaan verrattuna, matkaparkkien tilanne on kehno. Useimmat matkaparkit löytyvät ABC-huoltoasemien pihalta, jossa maisemista tai rauhallisuudesta ei ole tietoakaan. Vessaan toki pääsee (osassa) vuorokauden ympäri ja Hesburger on kävelymatkan päässä, mutta elämyksiä näistä matkaparkeista on turha hakea. Hinnat liikkuvat 10 euron tienoilla, lisämaksuja saattaa tulla muista palveluista.

 

Alsdjflkj
Jotkut kohdallemme osuneet matkaparkit ovat isoja, jopa 200 paikan kokoisia.

 

Me käytämme ulkomailla mieluusti matkaparkkeja ja pelkästään Ranskasta (aire de service tai aire de camping-car) niitä löytyy useita tuhansia (5500-7000kpl). Hinnat vaihtelevat jonkin verran sesongin mukaan, mutta useimmiten myös ne pyörivät kymmenen euron tienoilla. Joissain matkaparkeissa ylimääräisiä palveluita ei ole ollenkaan, joistain taas löytyvät kaikki langattomasta netistä suihkuun. Ranskassa monet matkaparkit sijaitsevat hyvillä paikoilla nähtävyyksien läheisyydessä. Listan matkaparkeista löydät muun muassa täältä.

Saksassa Stellplatzit toimivat samalla tavoin kuin Ranskassa. Useimmiten matkaparkit ovat aidattuja ja pysäköinnin voi maksaa automaattiin. Lippu on syytä pitää esillä kojelaudalla, sillä matkaparkkivartijat kiertävät ahkerasti aamuisin katsastamassa parkkitilannetta. Tuhansia matkaparkkeja Saksasta löytyy täältä.

 

Adsfdf
Travemünden sataman vieressä on matkaparkki, jossa merinäköalapaikat ovat muutaman euron kalliimpia kuin taaempana olevat paikat.

 

Muuallakin Euroopassa on pikkuhiljaa herätty matkaparkkien suosioon ja niitä rakennetaan jatkuvasti lisää. Samat yleisohjeet pätevät joka maassa (lyhytaikainen oleskelu, ei telttailua, ei vaunuja, halpa hinta jne.). Me liputamme parkkien puolesta siksi, että niihin on mahdottoman helppo tulla ja niistä on myös helppo poistua. Yöpyminen on turvallista ja lisäpalvelut ovat vain plussaa.

 

Alkdfjlkj
Puskaparkissa Suomessa.

 

Puskaparkki

 

Puskaparkkeilu, eli “villi leiriintyminen” (eng. wild camping), on ilmainen vaihtoehto matkailuautolla yöpymiseen. Suomessa lain mukaan matkailuautolla leiriytyminen ilman maanomistajan lupaa on kielletty. Jos et kuitenkaan ole levittämässä tuoleja ja pöytiä pihalle, saa auton periaatteessa parkkeerata yöksi minne vain jos sitä ei ole erikseen kielletty.

 

Asldfjklj
Suomessa puskaparkkeilua voi harrastaa esimerkiksi venesatamien lähettyvillä.

 

Puskaparkkeilu herättää mielipiteitä niin puolesta kuin vastaankin. Sitä pidetään toisaalta pihistelynä (miksi yöpyä jossain ilmaiseksi, vaikka on varaa kalliiseen autoon?), toisaalta se on myös trendikästä – kuinka hienoa onkaan löytää kiva yöpymispaikka, jossa ei ole ketään muuta? Puskaparkeista on esim. Facebookin Puskaparkki-ryhmässä kattava lista, mutta varmasti ne omat parhaimmat löydöt pidetään salassa. Puskaparkkilaiset myös yleensä kunnioittavat ympäristöään, niin kuin tapoihin kuuluu, ja kuljettavat roskat vaikka sitten takaisin kotiin jos matkalta ei roskista ole löytynyt. Suomessa puskaparkkeilua pidetään ihan turvallisena vaihtoehtona, mutta rajojen ulkopuolella ylimääräisestä valppaudesta ja ympäristön tarkkailusta ei ainakaan haittaa ole.

 

Lkadfj

 

Ulkomailla puskaparkkeilu onkin sitten jo kinkkisempää. Monissa Euroopan maissa pätevät samat lait, eli yleisellä parkkipaikalla saa levätä, mutta pienetkin jäljet leiriytymisestä ovat kiellettyjä. Maanomistajan lupa on oltava, jos mielii puskiin yöksi. Esimerkiksi Espanjassa ja Ranskassa rannan läheisyydessä olevia parkkipaikkoja pidetään usein puskaparkkeina, mutta virallisesti ne eivät niitä ole. Vaikka puskaparkkeilu on useimmissa Euroopan maissa sakkojen uhalla kielletty, saattavat käytännöt ja lain tulkitseminen vaihdella jopa yhden maan eri alueilla. Pohjoismaissa ja Baltiassa puskaparkkeiluun jopa kehotetaan, mutta kauemmas matkustettaessa on parasta tarkistaa kyseisen maan lait ennen puskiin parkkeeraamista. Mutta kuten Suomessa, myös Euroopassa puskaparkkeilu on suosittua (ilman lupaakin), sillä pitkälläkin reissulla rahaa säästyy huomattava summa. Vinkkejä puskaparkkeihin Euroopassa löytää erilaisilla kännykkäsovelluksilla, kuten park4night.

 

Lkadsjkj
Joskus leirintäalueella sattuu olemaan väljempää.

 

Leirintäalue

Meidän kokemuksemme leirintäalueista perustuvat vain ja ainoastaan kokemuksiin ulkomailla. Suomessa emme ole kokeneet tarpeelliseksi yöpyä leirintäalueilla, sillä kuten edellä tuli ilmi, riittää Suomen luonnossa upeita kohteita yöpyä ilmaiseksikin. Pidämme täällä leirintäalueiden hintoja turhan kalliina, sillä emme kuulu SF-karavaanareihin emmekä näin ollen saa alennuksia leirintämaksuista. Myös yksityiset leirintäalueet ovat esim. Euroopan hintoihin verrattuna kalliita, varsinkin, jos ne sijaitsevat hyvällä paikalla. Suomesta kuitenkin löytyy mukava määrä leirintäalueita, joista listan näet täältä.

Ulkomailla olemme yöpyneet niin kunnallisilla, yksityisillä kuin suureen ketjuunkin kuuluvilla leirintäalueilla. Eroja niistä löytyy valtavasti; isoimpien ketjujen leirintäalueet tarjoavat kaikki puitteet aina elokuvateattereista diskoihin, kun taas pienemmiltä leirintäalueilta löytyvät vain ne tärkeimmät: pesutilat ja wc.

 

Alkdfjlkj
Vaikka puitteista voisi toisin päätellä, tämä kämppäri maksoi noin 15€/yöltä ja sijaitsi meren rannalla.

Hintahaarukka on myös laaja ja kuten matkaparkeissa, se vaihtelee sesongin mukaan. Kallein leirintäaluepaikkamme on ollut Espanjan Santa Susannassa, jossa rantapaikka maksoi lähes 40€ yöltä kesäkuussa. Halvimmillaan olemme päässeet talvella Ranskassa, jolloin yöpyminen on maksanut n. 10 euroa sähköineen. Erilaisilla jäsenkorteilla (esim. kansainvälinen leirintäkortti) saattaa saada parin euron alennuksen, mutta usein vain ketjuihin kuuluvilta leirintäalueilta. Hintaan vaikuttavat yöpymispaikka, vuodenaika, sähkön tarve sekä matkustajien (ja lemmikkien) määrä. Ranskassa päälle tulee vielä muutaman kymmenen sentin yöpymisvero, taxe de séjour. Isompien kaupunkien läheisyydessä leirintäalueet ovat tyyriimpiä kuin syrjäiset alueet. Eritoten Ranskassa kuitenkin kannattaa ottaa huomioon, että jopa niiltä syrjäisiltä alueilta löytyy usein mielenkiintoistakin nähtävää! Jos kielitaito riittää, kannattaa leirintäalueen henkilökunnalta kysellä vinkkejä lähialueen nähtävyyksistä. Pääsääntöisesti leirintäalueen respasta löytyy lentolehtisiä ja esitteitä jokaiseen lähialueen nähtävyyteen ja aktiviteettiin.

 

Lakjsdfljk
Camping-alue rantaviivalla.

 

Koska reissussa harvoin pystyy varaamaan paikkaa etukäteen (ja monesti ulkomailla se on mahdotonta yhteystietojen/nettisivujen puuttuessa!), kannattaa leirintäalueelle aina saapua hyvissä ajoin. Meillä tämä on useasti osoittautunut varsinaiseksi haasteeksi, sillä matkalla aika kuluu vähän liiankin nopeasti ja usein olemme etsimässä yöpaikkaa vasta illansuussa. Monesti varsinkin yksityisen leirintäalueen isäntä/emäntä asuu alueen vieressä, joten olemme päässeet sisään virallisten aukioloaikojen ulkopuolellakin ihan vain ajamalla pihaan, mutta tällöin on aina ollut tuuria matkassa. Leirintäalueita Euroopasta löytyy runsain määrin, esimerkiksi täältä.

 

Alkjsdlfkj

 

Mikään ylläolevista vaihtoehdoista ei kuitenkaan sinällään ole toistaan parempi. Joku tykkää yöpyä ilmaiseksi omassa rauhassaan, joku taas kaipaa lisäpalveluita ja ihmisiä ympärilleen. Kannattaa kuitenkin välillä edes kokeilla erilaisia yöpymisvaihtoehtoja – ne saattavat yllättää positiivisesti! Matkailussa tärkeintä on kuitenkin ottaa toiset huomioon, olit sitten puskaparkissa metsän keskellä tai leirintäalueella muiden joukossa.

 

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.