Route Napoleon – mutkaisia teitä ja upeita maisemia

Vuonna 1815 useita sotia hävittyään ja juuri kruununsa menettäneenä keisari Napoleon oli karkotettu vankilaan Elban saarelle. Strategian miehenä Napoleon ei kuitenkaan kauaa viihtynyt vankeudessa, vaan onnistui keräämään itselleen yli tuhannen miehen armeijan, jonka joukossa pakeni Elban saarelta ja kulki hevosilla pieniä, mutkaisia teitä aina Pariisiin asti. Tällä keinolla Napoleon hämäsi isoja teitä kulkevat kuninkaalliset sotilaat ja loi samalla tietämättään varsin historiallisen reitin Alppien vuoriston läpi. Virallisesti Napoleonin tien päätepiste on Grenoblessa, josta se tänä päivänäkin kulkee aina Etelä-Ranskan Golfe-Juaniin asti. Tätä kuuluisaa reittiä mekin päädyimme kulkemaan – tosin paremmin varusteltuina kuin Napoleon aikoinaan.

 

Asdljfkj
Kurveissa ei päästy ihan nopeusrajoitusten edellyttämiin vauhteihin.

 

Alsdjflkj
Tie mutkittelee jylhän Alppimaiseman läpi.

Olimme toki lukeneet Route Napoleonista etukäteen, ja tarkoituksenamme olikin sitä pitkin ajella Verdonin laakson luo. Ehdimme kuitenkin osumaan tielle jo hyvissä ajoin ennen Verdonia, eikä keskellä vuoristoa oikein muita vaihtoehtoja ollutkaan. Kirsikkana kakun päällä olivat jyrkät mäet ja tiukat mutkat, joissa liikkuminen oli matkailuautolla välillä hyvinkin haastavaa. Oli mutkia, kun jouduimme pakittamaan käännöksissä – 6 metriä kun ei taivu ihan niin kepeästi. Onneksi pahimmat ruuhka-kaudet olivat ohitse, joten vihaisten ranskalaisten autojonoja ei taaksemme ehtinyt pakittamisista huolimatta syntyä. Enimmäkseen saimme väistellä Tour de Franceen tähtääviä pyöräilijöitä, jotka painovoimaa uhmaten nousivat mäkiä meidän kanssamme samaa tahtia.

 

Adslfjj
Hetkittäin katsoimme vuorenrinteitä epäuskoisina, voiko tuolla jossain tosiaan mennä tie!?

Lakdjsfkj

 

Route Napoleonin varrella on muutamakin muistopatsas keisarin historiallisesta matkasta. Tie on kokonaisuudessaan merkitty kotkankuvalla, symboloiden rohkeudellaan Napoleonia. Myös jokaisesta patsaasta löytyy kyseinen eläin, joka oli suosittu aikoinaan myös monien muiden hallitsijoiden ja nykyään useiden valtioiden keskuudessa. Niistä yksi tuli meille vastaan La Fare-en-Champsaurin kylässä, jossa Napoleon teki yhden monista pysähdyksistään. Sinne mekin pysähdyimme kuvien ottoon, sillä pienellä kylällä ei juurikaan muuta tarjottavaa ollut – vuoristomaisemiakin kun oli sekä takana että edessä.

 

Alkjfdkj
Route Napoleon on usean kymmenen kunnan ja kaupungin yhteistyössä ylläpitämä, varsinkin turistien keskuudessa, suosittu reitti.

 

Tärkein muistomerkki keisarin pysähdyksistä lienee kuitenkin Laffreyn kylässä, jossa kotkan sijaan on patsas Napoleonista hevosen selässä. Täällä Napoleon nimittäin lopulta kohtasi välttelemänsä kuninkaalliset joukot, mutta onnistui siitä huolimatta jatkamaan matkaansa Pariisiin. Laffreyn järven luona sijaitseva patsas olikin hyvin suosittu levähdyspaikka, josta löytyi myös tarkemmin tietoa Napoleonin pakomatkasta.

 

Adfdsf

Aldsjlkj

 

Meille kuitenkin alkoi iltaa kohden riittämään Napoleonin reitit, joten lähdimme suuntaamaan kohti seuraavaa järveä ja leirintäaluetta. Parinkymmenen kilometrin päästä Gapin kaupungista sijaitsevan Lac de Serre-Ponçonin luota yöpaikkoja sitten löytyikin yksi toisensa jälkeen. Kerrankin olimme jo valinnanvaikeuden äärellä – kämppärit sijaitsivat järjestään upeilla paikoilla järvi- ja vuorinäkymillä! Aluetta sen kummemmin tuntematta valitsimme lähes summanmutikassa kohdalle osuneen kunnallisen leirintäalueen Savines-Le-Lacista. Ja hyvin valitsimmekin, sillä maisemissa ei ollut muuta kuin kehumista. Hintoja emme muihin leirintäalueihin ehtineet vertailla, mutta parilla kymmenellä eurolla nautimme näköaloista koko rahan edestä!

 

Adfdsf
Saimme leirin pystyyn ilta-auringon viimeisten säteiden saattelemana.
Adsfdsf
Aamunkoitto oli vuorten keskellä utuisen upea.

Sdafsd

 

Savines-le-Lacin kämppäri sijaitsi kauempana itse kylästä, joten jos kaipaa muuta kuin luontoa ympärilleen, kannattaa menopeliksi valita pyörä. Mukaan tietenkin tarvitaan hyvää urheiluhenkeä, sillä leirintäalue sijaitsee matkalla vuoren huipulle. Savines-le-Lac ei ole suuri, johtuen myös sen historiasta – kylä on vaihtanut kolme kertaa paikkaa, milloin vallankumouksen, milloin rakennustöiden alta pois. Tästä syystä historiallisiakaan rakennuksia on, harvinaista kyllä, mahdotonta tästä kylästä löytää. Sen sijaan kannattaa kerrankin keskittyä ympärillä olevaan maisemaan ja nauttia luonnon rauhasta!

 

Savines_le_lac

 

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.