Kylpyläloma Budapestissa

Välillä on mahdotonta lähteä pidemmälle lomamatkalle, joten yhtenä vaihtoehtona irtiottoon arjesta soveltuu erinomaisesti parin päivän kylpyläloma. Jos mieli halajaa ulkomaille perinteisten Rantasipi-ketjujen sijaan, löytyy läheltä hyviä ja edullisiakin matkakohteita – aina Pärnusta Budapestiin. Me valitsimme jälkimmäisen kohteen parin päivän lomareissuksi – kumpikaan ei ollut aiemmin Budapestissa käynyt, joten pakollisten kaupunkinähtävyyksien lisäksi kylpyläreissu kuului tietenkin ohjelmaan.

 

Akldfjlkj
Schéznyin kylpylä edustaa uusbarokkista arkkitehtuuria ja on pramea näky puiston keskellä.

 

Adslfdkfj

Budapestia sen kummemmin tuntematta luotimme turistioppaiden (ja alennuskuponkien) ehdotuksiin kylpylävalinnassa. Kaupungista löytyy vaihtoehtoja, joista valita, mutta pääpiirteittäin kaikissa on sama tarjonta. On ulkoilma-altaita, yöaukioloaikoja (viikonloppuisin puolenyön jälkeen), erilaisia hoitoja ja hierontoja tarjoavia kylpylöitä, sekä niin uutta että vanhaakin kylpylää. Jos mielii vain hemmottelulomalle, kannattaa valita suoraan kylpylähotelli keskustan ulkopuolelta, jossa sitten voi lillua altaassa aamusta iltaan. Meidän valintamme kohdistui iltakymmeneen aukiolevaan, Széchenyin kylpylään.

 

Alkjfldsjfdkljf
Kylpylästä löytyy myös ravintola, jossa voi käydä haukkaamassa välipalaa päivällä. Ulkoa sen sijaan saa juotavia sulkemisaikaan asti.

1900-luvun alussa rakennettu termaalikylpylä kuuluu Euroopan suurimpiin ja Budapestin suosituimpiin (turisti)kylpylöihin ja se sijaitsee vain lyhyehkön metromatkan päässä ydinkeskustasta. Széchenyin kylpylästä löytyy 18 allasta ja jopa 10 saunaa – liikutaan siis ihan eri sfääreissä kuin Ikaalisten kylpylässä. Ulkoilma-altaitakin löytyy kolme, joista yksi on tarkoitettu pelkästään uintiin, ei lillumiseen.

Hinnasto ei ole päätä huimaava, ja varsinkin ilta- (klo 19-22) sekä aamuliput (klo 06-08) ovat edullisempia kuin päivälippu. Tietenkin arkena on myös halvempaa kuin viikonloppuna. Meiltä kahdelta liput pyyhkeiden ja pukukopin vuokrauksen kanssa kustansivat yhteensä n. 30e. Jos kylpyläreissu alkaa vasta paikan päällä houkuttelemaan, saa sieltä vuokrattua myös uimapukuja. Samalla hintaa tosin voit ostaa uudet uikkarit esimerkiksi Adidaksen outlet-myymälästä (josta me omat merkkiuikkarimme hankimme alle parillakympillä). Jos sen sijaan haluaa panostaa erilaisiin hoitoihin, saa niistä sitten pulittaa vähän enemmän rahaa. Hieronnat maksavat noin 50e, mutta all inclusive -lipun saat jo satasella. Voipa Széchenyissä myös panna omaa kaljaa kylpemisen ohessa!

 

Kuten muuallakin Budapestissa, myöskään Széchenyissä asiakaspalvelu ei ollut sitä parasta laatua. Olimme kuin ummikot ulkomailla kylpylään saavuttuamme; luimme opasteita ja yritimme ymmärtää, minne mennä ja mitä tehdä. Päädyimme vuokraamaan oman pukukopin, joka tietenkin oli kylpylän kaukaisimmassa nurkassa (kun tilaa olisi löytynyt lähempääkin altaita)… Suihkutilat löydettyämme seuraava ongelma olikin tavaroiden kanssa; pitääkö ne säilyttää vain pukukopissa, pitkän kävelymatkan päässä altaista, vai voiko lähemmäs ottaa rahapussin ja pyyhkeet. Pikaisen kiertokävelyn jälkeen selvisi, että ulkoaltaiden vierestä löytyy lukollisia lokerikkoja, joihin tavarat voi kylpemisen ajaksi jättää. Tosin lokerikkoja oli hyvin rajallinen määrä, joten ruuhkaisimpaan aikaan niiden vapautumista saanee odotella tovin jos toisenkin.

 

Pukukoppeja vuokrattiin 1-4 hengelle, tosin kerrallaan yhdenkin teki tiukkaa vaihtaa vaatteita.
Pukukoppeja vuokrattiin 1-4 hengelle, tosin yhdellekin hengelle koppi oli turhan ahdas.

 

Kylpyläreissuun kannattaa varustautua lipilapeilla, sillä käveltävää riittää.
Kylpyläreissuun kannattaa varustautua lipilapeilla, sillä käveltävää riittää.

 

Itse kylpylä oli kuitenkin hyvin miellyttävä kokemus. Sisätiloissa altaat olivat pitkälti toistensa toistoa – oli erilaisia lämpötiloja aina “kylmästä” (+18C) altaasta lämpimiin altaisiin (+38C). Kylpylän ollessa turisteja tulvillaan altaiden paljouden kyllä ymmärtää. Saunoissakin oli kivaa vaihtelua aina perinteisistä turkkilaisiin sekä myös vulgaanisiin ja infrapunasaunoihin. Eniten aikaa kuitenkin vietimme ulkoilma-altaassa kuuman lähteen altaassa. Eihän se ihan vetoja Islannin Blue Lagoonille vetänyt, mutta mielellään siellä rentoutui! Asiakaskunta koostui ilta-aikaan enimmäkseen nuorista turisteista ja pariskunnista. Budapestissa kannattaa huomioida, ettei kaikkiin kylpylöihin edes päästetä lapsia. Termaalikylpylöitä kun ei suositella alle 14-vuotiaille – syystä tai toisesta.

 

Kilpauintialtaassakin vesi oli kiitettävän lämmintä - ei siinä kuntoillessa ainakaan kylmä tule!
Kilpauintialtaassakin vesi oli kiitettävän lämmintä – ei siinä kuntoillessa ainakaan kylmä tule!

 

Illan pimetessä
Illan hämärtyessä altaassa alkoi olla hyvin tilaa.

 

Muutaman tunnin visiitti kylpylään päätti hienosti parin päivän Budapestin reissumme. Vaikka aikaa kaupungissa olisi vain rajallisesti, ei kylpylöitä kannata missään nimessä jättää väliin. Ja maistuvatpa ne unkarilaiset upporasvassa paistetut herkutkin muutaman tunnin vedessäkellumisen jälkeen taas entistä paremmalta!

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.