Karavaanarin pakkauslista – Matkustusasiakirjat

Passi, henkilökortti, ajokortti, leirintäkortti, rekisteriote, vakuutuskirjat… Mitä kaikkea nyt matkalle tarvitseekaan? Tässä lyhyt tietopaketti matkustusasiakirjoista, sekä keskeisimmistä muista asiakirjoista joita Manner-Euroopan reissullasi tarvitset.

 

 

 

Passi

Passi on virallinen matkustusasiakirja, jota tarvitset pääsääntöisesti aina kun ylität valtakunnanrajan. Kuitenkin tiettyjen maiden kesken on solmittu jotain poikkeuksia ja sopimuksia, jotka mahdollistavat myös kuvallisen henkilökortin käyttämisen matkustusasiakirjana.

Pohjoismaat ovat sopineet keskenään käytännöstä, joka mahdollistaa Pohjoismaissa liikkumisen ilman passia. Passivapaus kattaa Suomen, Ruotsin, Norjan, Islannin ja Tanskan (mukaan lukien Färsaaret, mutta ei Grönlantia). Et siis periaatteessa tarvitse passia näissä maissa matkustaessasi.

Mikäli pohjoismaiden kansalainen kuitenkin matkustaa Pohjoismaissa ilman passia, Suomen Ulkoministeriö suosittelee, että hänellä on mukanaan jokin muu viranomaisen myöntämä asiakirja.

Ennen kuin lähtee ilman passia reissaamaan Pohjoismaihin esimerkiksi laivalla, kannattaa vielä tarkistaa kuljetusyhtiön määräykset. Laivayhtiöt ja satamaviranomaiset on velvoitettu tekemään matkustusdokumenttien satunnaistarkastuksia, joten yhtiöillä on oikeus kieltäytyä kuljettamasta henkilöitä joilla ei ole tarvittavia dokumentteja mukanaan.

Viro ei ole Pohjoismaa, eikä näinollen myöskään kuulu pohjoismaisen passivapauden piiriin. Viroon matkustaessasi tarvitset aina passin tai kuvallisen henkilökortin.

 

BBB4FB79-646C-4CD6-8781-8CC0ECAA4508

Henkilökortti

Henkilökortti on Suomen kansalaisen virallisesti hyväksytty matkustusasiakirja EU-maissa. Kortin myöntää Poliisi tai vuoden 2017 alusta sen on voinut myöntää ulkomailla myös Suomen edustusto eli suurlähetystö, konsulaatti, konsuli tai erityisedustusto. Henkilökortin tulee olla kuvallinen ja vuoden 1999 jälkeen myönnetty, että se kelpaa matkustusasiakirjaksi.

Henkilökortti käy seuraavissa maissa matkustusasiakirjaksi: Alankomaat, Belgia, Bulgaria, Espanja, Irlanti, Iso-Britannia, Italia, Itävalta, Kreikka, Kroatia, Kypros, Latvia, Liechtenstein, Liettua, Luxemburg, Malta, Portugali, Puola, Ranska, Romania, Saksa, San Marino, Slovakia, Slovenia, Sveitsi, Tshekki, Unkari ja Viro.

 

Schengenin sopimus

Toisin kun usein luullaan, Schengenin sopimuksen piiriin kuuluvissa maissa matkustaessasi tarvitset aina passin tai kuvallisen henkilökortin. Schengenin sopimus mahdollistaa rajojen ylittämisen ilman rajatarkastuksia, mutta ei vapauta sopijamaiden omista matkustusasiakirjakäytännöistä. Sopimus ei myöskään tarkoita ettei tarkastuksia koskaan olisi, vaan jokainen maa voi oman yleisen järjestyksen tai kansallisen turvallisuutensa nojalla tehdä tarkastuksia myös Schengen-maiden rajoilla. Sopimuksen piirissä on tällä hetkellä 26 eurooppalaista maata: Norja, Islanti, Sveitsi sekä kaikki Euroopan unionin maat lukuunottamatta Yhdistynyttä kuningaskuntaa, Romaniaa, Bulgariaa, Kroatiaa, Kyprosta ja Irlantia.

 

2C7FBC14-C561-4267-8AB1-CD17016CF4FA
Laivayhtiöt vaativat myös matkustusasiakirjoja vaikkei niitä rajamuodollisuuksissa tarvittaisikaan.

 

 

Ajokortti

Ajokortti ei kelpaa virallisena henkilöllisyystodistuksena, eikä matkustusasiakirjana vaan osoittaa ainoastaan että sinulla on ajo-oikeus.

EU-mallinen ajokortti kelpaa kaikkialla EU- ja ETA-maissa sellaisenaan korttiluokituksineen. Jos kohdemainasi on Albania, Bosnia-Hertsegovina, Makedonia, Moldova, Montenegro, Serbia, Turkki, Ukraina, Valko-Venäjä ja Venäjä, suositellaan kuitenkin kansainvälisen ajokortin hankintaa. Kortin myöntää Suomessa Autoliitto.

 

 

Kansainvälinen Kela -kortti (Eurooppalainen sairaanhoitokortti)

Jos kuulut suomessa Kelan piiriin olet oikeutettu saamaan ilmaiseksi lääketieteellisesti välttämätöntä sairaanhoitoa kun matkustat tai oleskelet tilapäisesti toisessa EU- tai Eta-maassa tai Sveitsissä. Lääketieteellisesti välttämättömällä hoidolla tarkoitetaan hoitoa, joka ei voi odottaa sitä, että palaat kotiin. Kortti on maksuton ja sen saat tilattua Kelan nettisivuilta. Kerran kortin tilattuasi saat jatkossa postitse automaattisesti uuden vanhentuneen tilalle.

 

Eurooppalainen-sairaanhoitokortti-etupuoli-300x191

 

Lääkereseptit

Jos kuljetat mukanasi reseptilääkkeitä tulee sinulla olla mukana yhteenveto resepteistä, jonka voit pyytää apteekista, terveydenhuollosta tai tulostaa sen itse Kanta.fi -palvelusta. Lisäksi tarvitset englanninkielisen jäljennöksen reseptistä, jonka voi pyytää joko lääkäriltä tai myöhemmin apteekista. Ota huomioon, että jotkut apteekit ottavat “käännöspalkkion” englanninkielisestä reseptistä.

 

 

Kansainvälinen leirintäkortti (CCI)

Toisin kuin yleisesti väitetään kortti ei ole pakollinen, eikä välttämättä kovin tarpeellinenkaan Euroopan matkoilla. Kortilla saa kuitenkin joitain nimellisiä alennuksia leirintäöistä joillain leirintäalueilla, joten kortin voi jokainen hankkia oman harkintansa mukaan. Kortti maksaa 10€ / vuosi, mutta sen saadakseen tarvitsee ensin liittyä suomalaiseen leirintämatkailuyhdistykeen (48€) ja tämän lisäksi maksaa vielä vuosittainen jäsenmaksu jäsenyhdistykselle (5-121€/vuosi), sekä liittoyhdistyksen jäsenmaksu (29€ /vuosi). Lisähuomiona vielä, että joihinkin jäsenyhdistyksiin liittyminen vaatii ensin yhdistyksen luottamushenkilön erillisen hyväksynnän.

 

Kansainvälinen leirintäkortti
Kansainvälinen leirintäkortti

 

 

Rekisteriotteet

Trafi luopui jokin aikaa sitten paperisista rekisteriotteista, eli sellaista ei automaattisesti enää välttämättä ajoneuvoissa ole. Suomen rajojen ulkopuolella tai Ahvenanmaalla rekisteröintitodistuksen tekninen osa (osa I) on kuitenin pakollinen. Otteen saa tilattua maksutta Trafin nettisivuilta, tai lähimmältä katsastuskonttorilta.

 

 

Maastavientivaltakirja

Mikäli ajoneuvo tai perävaunun rekisteriotteessa omistajana tai haltijana on joku muu kuin mukana matkalla oleva henkilö, tarvitset erillisen valtakirjan että saat viedä/pitää hallussa ajoneuvoa ulkomailla. Maastavientivaltakirja voi olla vapaamuotoinen allekirjoitettu suostumus ajoneuvon tai perävaunun omistajalta. Rahoitusyhtiön omistuksessa oleviin autoihin tarvitset yleensä aina maastavientivaltakirjan rahoitusyhtiöltäsi, vaikka olisitkin merkitty sen haltijaksi rekisteriotteessa.

 

 

Vihreä kortti (Green Card)

Kortti todistaa, että autossasi on liikennevakuutus voimassa myös ulkomailla. Kortin saat tilattua maksutta vakuutusyhtiöltäsi ja se on vuoden voimassa. Vihreä kortti on pakollinen seuraavissa maissa: Venäjä, Albania, Azerbaidzan, Bosnia ja Hertsegovina, Iran, Israel, Makedonia, Marokko, Moldova, Montenegro, Tunisia, Turkki, Ukraina ja Valko-Venäjä. Korttia suositellaan myös otettavaksi mukaan jos matkustat Espanjaan omalla autollasi.

 

846363-730x730

 

Ajoneuvon maatunnus

Mikäli ajoneuvo tai perävaunu on varustettu maatunnuksellisilla EU -kilvillä, ei erillistä FIN -tarraa tarvita.

 

 

FIN_international_vehicle_registration_oval

 

 

Lähteet ja linkit:
Poliisi (passin käyttö, ajokortti, henkilökortin käyttö)

Rajavartiolaitos (passivapaus, matkustusasiakirjat)

Ulkoministeriö (Pohjoismainen passivapaus, Schengenalueella matkustaminen)

Tallink, Viking Line, Finnlines (Kuljetusyhtiön määräykset matkustusasiakirjoista)

Finlex (kuljetusyhtiön määräykset matkustusasiakirjoista, ISPS)

Eurooppatiedotus (Schengen)

Autoliitto (Kansainvälinen ajokortti)

Ajokortti-info (Kansainvälinen ajokortti)

Kela (Eurooppalainen sairaanhoitokortti)

Kanta.fi (Lääkereseptit ulkomailla)

CCI (Kansainvälinen leirintäkortti)

Trafi (Rekisteröintitodistukset, kansallistunnus)

Autoliitto (Maastavientivaltakirja)

Vakuutusyhtiöt Green Card

 

 

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.