Fontaine-de-Vaucluse – Ranskan suurimman lähteen ytimessä

Meillä on aina matkassa mukana monenlaisia leirintäalueoppaita sekä matkaparkki- ja puskaparkkisovelluksia käytössä. Välillä niistä valitaan sopiva yöpymispaikka, välillä sellainen tulee vastaan vahingossa. Useimmiten kuitenkin meillä, jotka emme matkan tarkkaa suuntaa sen kummemmin suunnittele, jälkimmäinen vaihtoehto on se todennäköisin. Välimerta kohdi ajellessamme tuumailimme etsivämme sopivan yöpaikan Sénanquen luostarin läheltä. Pikainen vilkaisu Camping-Car Parkin karttaan osoittikin sopivan matkaparkkikohteen löytyvän Fontaine-de-Vauclusesta. Kylän nimi oli tuttu jo ennestään, mutta muutoin osasimme siitä kielitaidollamme päätellä vain veden läheisyyden.

 

8813973F-39E3-42E6-B6F5-7301A5907E70

3388D9DD-BF7B-43F3-8A2D-194F4502369E
Vaikka kaikki reunapaikat olivat menneet, olisi matkaparkissa ollut vielä monellekin autolle tilaa.
8981840E-E801-472F-A09D-7A9A8A89728A
“Takapihamme” näkymä. Jos vesi ei olisi “hohkannut” niin viileää ilmaa, olisi illallisen voinut kattaa vaikka laiturille!

Camping-Car Parkin hinta yöltä oli 15 euroa, mutta lyhyemmäksikin ajaksi olisi toki voinut parkkeerata pienemmällä hinnalla. Fontaine-de-Vauclusesta löytyy myös pari leirintäaluetta kävelymatkan päässä keskustasta, jos vessoja ja muita fasiliteetteja kaipailee – tässä matkaparkissa niitä ei nimittäin ollut. Sijainti oli kuitenkin ihanteellinen, sillä matkaparkin takana virtasi Mont Ventoux’n vuorelta sulanutta jäävettä, jonka maanalainen lähde (Ranskan isoin!) sijaitsee nimenomaan Fontaine-de-Vauclusessa. Lähteestä nouseva vesi viilentää kesähelteillä tehokkaasti koko kylää, jota Sorguen joki halkoo. Kovimpaan sesonkiaikaan Fontaine-de-Vaucluseen virtaa turisteja, joten silloin sinne kannattaa suunnata melkeinpä jo aamutuimaan.

 

58E39744-5F15-49AC-A11A-0BAEBB633187

71F103D9-6D49-486E-B81B-F4635BC41E7F
Sorguen joen varrelta löytyy lukuisia penkkejä, jotka näyttivät iltaisin olevan kovassa huudossa pariskuntien kesken. Kieltämättä ihan ok treffipaikka!
D59FF6FB-AC7F-4ED5-A636-7640B44CDB59
Olisiko tässä unelmien talo Provencessa?

Patikoinnista kiinnostuneiden kannattaa kuitenkin jatkaa matkaa keskustasta kohti vuoria, josta Sorguen lähde alkaa. Lähteen alkujuurilta on lukuisten sukellusten myötä löydetty jäänteitä ajasta jopa ennen ajanlaskua. Hauskana nippelitietona kerrottakoon myös, että itse Jacques Cousteau oli menettää henkensä sukellellessaan Sorguen lähteellä!

Kirkkaana kimaltelevan veden äärelle voi patikoinnin ohella pysähtyä hengähtämään ja viilentymään, sillä vuorten keskellä sijaitsevassa kylässä lämpö pakkautuu hyvinkin tehokkaasti ja varsinkin kesähelteillä pieni viilennys tulee tarpeeseen. Keskustassa sen sijaan kannattaa lounastaa tai illallistaa terassilla virtaavan veden yllä – valinnanvaraa riittää myös ravintoloissa.

 

67CD915C-C209-48CF-AA54-99E508E8A6B9
Täällä kannattaa jättää karavaanikokkailut väliin ja siirtyä joen viereisille terasseille nauttimaan Provencen antimista!

59CB9A98-43D3-4DC6-8157-FA0C70B68D7F

 

Tehokkaan virtauksen ansiosta Fontaine-de-Vauclusessa on myös toiminut useita paperimyllyjä, joista on enää yksi jäljellä museotoiminnassa. Kirjallisuusfaneille kylässä sen sijaan on italialaisrunoilija Petrarchille omistettu museo. Alle tuhannen asukkaan kyläksi Fontaine-de-Vauclusessa siis riittää nähtävää! Jos museot eivät kiinnosta, löytyy keskustasta myös tietenkin perinteisiä turistimyymälöitä, joista saa provencelaisia herkkuja ja tuliaisia joka lähtöön.

Yllättäen visiitti Fontaine-de-Vauclusessa huipentui meidän osaltamme kylässä järjestettyihin karaokejuhliin! Epäselväksi jäi, mikä taho tämän järjesti, mutta komeasti siellä oli kasattu isot näytöt kaupungintalon eteen ja kylän vanhimmat tarjoilivat reippaalla tahdilla viiniä ja olutta muovimukeista – pilkkahintaan tietenkin. Matkaparkkiin asti kantautuvasta metakasta päätellen bileet loppuivat vasta puolenyön jälkeen, joten eipä tuo karaoke ihan turha juttu Ranskassakaan näytä olevan.

Vaikka emme päässeet päivänvalon aikaan Fontaine-de-Vaucluseen tutustumaan, riitti siellä illankin mittaan siis paljon nähtävää. Matkapatonki suosittelee tätä kohdetta ehdottomasti!

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.