Pariisin Disneyland – huvipuisto niin aikuisille kuin lapsillekin

Ranskassa kun riittää historiallista nähtävää laidasta laitaan, löytyy sieltä myös ajanvietettä sekä lapsille, lapsenmielisille kuin aikuisillekin ihan Pariisin kupeessa sijaitsevasta Marne-la-Valléesta. Disneyland Paris on Euroopan suurin huvipuisto, joka myös 14,8 miljoonalla vuosittaisella kävijällä on samalla Euroopan suosituin matkakohde! Vertailun vuoksi; Eiffel-tornin vuosittainen kävijämäärä on vain puolet tuosta luvusta.

 

4CC47985-75BB-41B2-A68F-2AE15448A325

 

Me olemme kumpikin vierailleet näin aikuisiällä Pariisin Disneylandissa useitakin kertoja, mutta joka kerta on ollut yhtä elämyksellinen. Aikuiselle Disneylandissa vierailu saattaa olla aikamoinen nostalgiatrippi, kun lapsuudesta tutut hahmot vilisevät katukuvassa ja taustalla soivat tutut veisut omista lempipiirretyistä. Menneisyyteen haikailu kuitenkin unohtuu huvipuistolaitteissa, joita Disneylandista löytyy kymmeniä sekä lapsille että aikuisille.

 

1BBBE8A0-CAFB-4CCA-9C12-DCA6A1E7D46D

 

Huvipuisto on jaettu kahteen teemapuistoon: Parc Disneylandiin sekä Walt Disney Studiosiin. Kun ensimmäinen on suunnattu koko perheen kohteeksi, löytyy jälkimmäisestä, vasta vuonna 2002 avatusta puistosta niitä hurjimpia laitteita ja teemaa Disneyn studioiden muiden, “vanhemman väen” elokuvien ympäriltä. Toki Walt Disney Studiosillakin saattaa törmätä Rottatouillen kävelevään jättiläishiireen, mutta kohdeyleisö on pääasiassa teini-ikäisestä eteenpäin. Jännittävimpiin laitteisiin tällä puolen lapsilla ei ole asiaa.

 

1820D9B7-4C6E-460C-9A0E-93CBE954AB66
Taustalla siintävä Tower of Terror saa kovahermoisimmankin kävijän kiljahtelemaan!

 

2E09FCAE-8278-4A2E-8FCD-7E2072AFFD95
Autot-elokuvan mukaisesti Walt Disney Studios tarjoaa taidonnäytteitä oikeilla autoilla.

 

Parc Disneyland sen sijaan avaa ovet satumaailmaan, jonka keskipisteenä on tunnetusti Prinsessa Ruususen linna. Kerran päivässä järjestettävä paraati esittelee Disneyn tunnetuimmat hahmot elävinä ja on ehdottomasti näkemisen arvoinen! Paraatista löytyy myös monen pikkutytön unelma-ammatti: olla prinsessa Ruusunen, Lumikki taikka Belle joka päivä! Talviaikaan paraatiin tuodaan oikean talven tuntua tekolumisateella ja joululauluilla.

 

98E776C5-E29A-4B23-A84F-3D93F78A53E0
Paraatin ajaksi keskusaukio täyttyy huvipuistovieraista sekä Disneyn piirrettyjen tunnetuimmista hahmoista.

 

Parc Disneylandin päivä huipentuu aina suureen fanfaariin, jolloin Prinsessa Ruususen linna valaistaan ja puistossa kuullaan vuosittaisen teeman mukaisesti (tyypillisesti vuoden piirretyn) lauluja. Valo-, ääni-, ja efektishow huipentuu ilotulitukseen, jossa myöskään ei raketteja säästellä! Julkisilla liikennevälineillä kulkevien kannattaa pitää mielessä, että viimeiset bussit lähtevät liikkeelle fanfaarin loppusekunneilla – eturivistä kannattaa siis lähteä liukenemaan jo hyvissä ajoin.

 

1E5B2C39-CB3F-4A7D-8E44-4DF45BAF7F88
Noin tuntia ennen sulkemisaikaa alkavassa loppushowssa ei rahoja eikä raketteja säästellä.

63ADF745-9DCA-4324-9478-16EBA319F9F9

 

Mitään halpaa hupia Pariisin Disneylandissa käyminen ei kuitenkaan ole. Koska kumpaankin teemapuistoon pitää ostaa erikseen liput, jää monilta Walt Disney Studios väliin, sillä pelkästään Parc Disneylandia ei ehdi yhdessä päivässä kokonaan nähdä ja kokea. Jos matkalle lähtee ilman niitä perheen pienimpiä lapsia, kannattaa silti kummatkin puistot käydä läpi. Lippujen hinnat vaihtelevat sesongittain – kesällä ja viikonloppuisin pelkästään Parc Disneylandiin saa pulittaa yhden hengen lipusta jopa 70e, Walt Disney Studiosille parikymmentä euroa lisää. Arkisin kuumimman sesongin ollessa ohi kumpaankin puistoon pääsee samalla rahalla. Neljän hengen perheeltä päivä puistossa saattaa tulla jo pelkästään lippujen osalta siis kustantamaan lähes 400e. Tähän kun lisätään vielä tuliaiset, majoitus, ruoat sekä kuljetukset, on vierailu Disneylandissa aika monen työtunnin takana. Mahdollisuuksien mukaan kannattaa siis ottaa omia eväitä ja pikkunaposteltavaa mukaan (puistossa hodariaterian saa reilulla kympillä).

 

25222C6E-7D48-4999-B5E7-605AA0EA534C

D99D4BA2-F917-4A77-A019-03BBAF26C495
Disneyland Parcin maisema on kuin suoraan piirretyistä – jopa nurmikot ja pensaat ovat millimetrin tarkkuudella huoliteltuja.

 

Koska Disneyland tarjoaa kaiken mahdollisen omalla alueellaan, löytyy sieltä myös lukuisia majoitusvaihtoehtoja. Seitsemässä Disneylandin omassa hotellissa riittää valinnanvaraa aina luksuksesta lähtien – parhaimman (ja kalleimman) yöpaikan saat suoraan puiston porteilta. Lähistöltä löytyy kuitenkin muitakin hotelleja sekä myös leirintäalueita, joilta on suora bussikuljetus puistoon. Löytyypä Disneylandinkin valikoimista yksi leirintäalue, josta tosin ei ole kuljetusta itse puistoon. Yöpyminen Pariisin keskustassa ei kuitenkaan ole mikään ongelma, sillä Disneylandistä pääsee suoraan RER-junalla Pariisiin. Edestakainen lippu kustantaa vajaa 20e/hlö. Pariisin monet hotellit kuitenkin tarjoavat myös omaa kuljetusta Disneylandiin, ja kätevimmin ostat huvipuistoliput ja kuljetukset suoraan hotellin tiskiltä!

Hinnoistaan huolimatta Disneyland on niin monivaltainen kokemus, että se on varmasti jokaisen pulitetun sentin arvoinen. Ranskaan suunnatessa kannattaa siis laittaa Disneyland reittisuunnitelmalle – sinne on myös helppo ajaa ilman, että joutuisi seikkailemaan Pariisin keskustassa. Ruuhkiin tosin kannattaa varautua, oli vuodenaika mikä vain. Ainoa varoituksen sana puistosta on vain se, että sinne haluaa palata aina vain uudelleen ja uudelleen!

 

 

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.