Ullared – Ruotsin Tuuri

Kaikki suomalaiset tietävät Onnelan Kyläkaupan Tuurissa, joka on nauttinut kulttimainetta jo vuosikausia. Harvemmat kuitenkaan ovat tietoisia, ettei Tuuri suinkaan ole ainutlaatuinen kyläkauppa, vaan lähestulkoon vastaava putiikki löytyy naapurimaastamme Ruotsista, Ullaredin kylästä. Tuurin Onnelan lailla Ullaredin kyläkauppa Gekås on tunnetumpi kylännimestään kuin itse kaupan nimestä. Ruotsin TV5:llä jo kymmenen vuotta pyörinyt Ullared -TV-ohjelma on myöskin hyvin verrattavissa Tuurin TV-sarjoihin – kummassakin seikkailee mieleenpainuvia asiakkaita ja myyjiä, jotka ovat nousseet paikallisiksi julkkiksiksi.

ullared_kuvaus
Satuimmepa mekin osumaan sarjan kuvauspäivänä paikalle!

Yhdessä asiassa Gekåsin kyläkauppa ei kuitenkaan ole verrattavissa Onnelaan. Ruotsin tunnetuin kyläkauppa ei ole ainoastaan Pohjoismaiden suurin, vaan myös kävijämäärät oat Gekåsissa omaa luokkaansa. Kaupassa nimittäin käy vuosittain keskimäärin 4,5 miljoonaa asiaksta ja jonot ovien avautuessa saattavat olla kilometrinkin mittaiset.  Koska Gekås kuulostaa niin uskomattomalta, oli meidänkin pakko poiketa siellä Ruotsin reissullamme!

5E50284B-3E9B-4606-95BA-B19D64717081

Kuten arvata saattaa, sijaitsee Ullared keskellä ei-mitään. Lähimpään suurkaupunkiin, Göteborgiin, on noin 100km matkaa ja Ullarediin päästäkseen saa ajella aika rauhallisia teitä ruotsalaisessa maalaismaisemassa. Massiivisen kaupan ansiosta turismi kuitenkin kukoistaa kylässä, joten myös majoitukseen on panostettu valtavasti. Gekåsin kaupan lähistöltä löytyy niin matkaparkki (myös vaunuille sopiva!), leirintäalue, motelleja sekä hotelleja. Eläimet otetaan huomioon Hunddagiksessa, jonne lemmikkinsä voi jättää päiväksi hoitoon. Vaikka kaupan bussit kulkevat majoituspaikkojen välissä, ei kylässä voi olla törmäämättä ostoskärryjä kaduilla työnteleviin shoppailijoihin. Jopa Ullaredin asukkailta näytti löytyvän omat ostoskärryt omilta pihoiltaan! Vajaa 800 asukkaan kylässä välimatkat eivät ole niin pitkiä, ja mikäs sen parempaa kuntoilua kuin shoppailu ja kärryjen lykkiminen!

ostoskorit
Vinkki shoppailijoille: hyllyjen välissä on ajoittain ahdasta, joten ostoskärryihin kannattaa ottaa pari koria mukaan, joiden kanssa liikkuminen ruuhkassa on sujuvampaa!

Meidän ei alunperin pitänyt jäädä Ullarediin yöksi, mutta koska olimme juhannusaattona siellä liikenteessä, totesimme parhaimmaksi vaihtoehdoksi yöpyä matkaparkissa ja tutustua Ullaredin juhannustarjontaan. Pelkäsimme myöskin, ettemme välttämättä saisi yöpaikkaa lähistöltä ja Ullaredissä oli kuitenkin vielä sopivan väljää. Matkaparkki maksoi yöltä 9,5 euroa (100kr), kun taas leirintäalueen hinnat pyörivät reilu 20e tuntumassa. Matkaparkista löytyi kuitenkin kunnollinen huoltorakennus vessoineen, ilmaisine suihkuineen ja keittiöineen (jopa tiskausaineet ja -välineet olivat valmiina saatavilla!). Vaikka matkaparkin juhannusjuhlat olivat rauhalliset, pyöräilimme parin kilometrin päähän Ullaredin leirintäalueelle, jossa katselimme juhannussalon koristelua ja nostoa. Ruotsalaisten yhteislaulujen alkaessa oli lopulta aika luovuttaa ja siirtyä suomalaisempaan juhannuksen viettoon – grillaukseen ja kuohujuomaan.

matkaparkki_ullared
Hiekkakentällä sijaitsevalla matkaparkilla oli hyvin tilaa juhannuksena.
camping_ullared
Leirintäalueelta on puolen kilometrin kävelymatka Gekåsiin, mutta kaupasta tullessa alamäkeen on hyvä työnnellä kärryjä.
juhannus_ullared
Ympäri vuoden aukiolevan leirintäalueen vierestä löytyy myös telttailu- ja tapahtuma-alue.
sade_ullared
Mitäpä olisi keskikesän juhla ilman vesisadetta? Onneksi leirinnässä oltiin tähän varauduttu ja kastuville ihmisille jaettiin ilmaisia sadeviittoja.
juhannussalko_ullared
Perinteinen ruotsalainen juhannussalko pystyssä.

Ja mitenkäs se shoppailu sitten? Jos Ullarediin tekee vain päiväretken, löytyy parkkipaikkoja jokaiselle menopelille – onhan kyseessä nimittäin Ruotsin suurin parkkialue! Kauppakasseja ei kannata raahata kauppaan mukaan, vaan ostoskärryjä tosiaan löytyy joka nurkalta. Juhannusaattona emme joutuneet kilometrien jonoihin, vaan Gekåsissa oli yhtälailla porukkaa kuin suomalaisessa hypermarketissa ennen juhannusta. Siinä missä keskivertokävijä ostaa 450 euron arvosta tavaraa, selvisimme nipinnapin vähemmällä. Jätimme kuitenkin monet osastot kiertämättä – olisi sitä rahaa siis saanut menemään huomattavasti enemmänkin! Onnelaan verrattuna Gekåsin valikoima oli monikertaisesti isompi ja monipuolisempi sekä tietenkin myös reippaasti halvempi. Mitä tahansa tarvitseekin, sen löytää kaupasta varmasti! Ja jos näin ei ole, on Ullared täynnä muitakin putiikkeja sekä tietenkin ruokapaikkoja. Jopa kaupan sisältä löytyy oma ravintolansa jonka eteen voi ostoskärrynsä parkkeerata pikaisen ruokailun ajaksi.

ullared_kauppa
Kaupan kolmessa kerroksessa riitti kierrettävää – 30 000 neliön edestä! Kovimpina päivinä kyläkauppa myytäisiin tyhjäksi kahdessa päivässä ilman päivittäistä tavarantoimitusta (joka sekin tapahtuu useasti tunnissa).
kissat_ullared
Pelkästään kissojen “namihyllyllä” oli jos jonkinlaista herkkua!

Ullared oli loistava päiväkohde Ruotsissa, jonka ohitse ei kannata ajaa!

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.