Idyllinen dekkarikylä Fjällbacka

Ruotsin länsirannikko on tullut kaikille pohjoismaisten dekkareiden ystäville tutuksi Camilla Läckbergin kirjasarjan myötä, jonka tapahtumat sijoittuvat Tanumin lääniin ja erityisesti Fjällbackan saaristokylään Norjan rajan tuntumaan. Dekkareiden innoittamana meidänkin etappimme oli juuri Fjällbacka – alle tuhannen asukkaan idyllinen (nykyisin turistien kansoittama) kylä, josta mielellään hankkisi kesäasunnon meren rannalta kallioilta!

B4BA8F90-6C8C-4900-9CBE-6E088F8EF090

fjällbacka_rantatalo
Omakotitaloihin kuuluvat aiemmin kalastajien rantavajointa toimineet “mökit” jo pelkästään kelpaisivat meille kesäasunnoksi!

28F4724E-CCAC-4BEE-A27C-5AA13247F268

Fjällbackaan tutustumiselle kannattaa pahimpana ruuhkasesonkina jättää aikaa, sillä parkkipaikat keskustan lähettyvillä ovat hyvin tiukalla eikä isommalla matkailuautolla voi kuin haaveilla tyhjistä tai isoista parkkipaikoista. Kylän perältä löytyy leirintäalue, joka sekin oli tuona viikonloppuna täynnä. Ainoalle keskustan lähettyvillä olevalle parkkipaikalle tuotiin jatkuvasti bussilasteittan (aasialaista) turisteja, joten sekin jo kertoo, että Fjällbackassa on jotain näkemisen arvoista!

fjällbacka_kirkko
Fjällbackan kirkko.

57E47224-5BE7-4B86-8A5F-075F5D264211

fjällbacka_keskusta
Juhannussalko löytyi asiaankuuluvasti keskustasta.

D614057B-2117-4878-90AC-8CCF1FA57396

Fjällbackaa idyllisempää rannikkokylää on vaikea kuvitella. Pieniä erikoisputiikkeja löytyy keskustasta roppakaupalla kun taas satamassa on mielinmäärin valinnanvaraa erilaisista ravintoloista ja kahviloista. Keskellä kaikkea sijaitsee pitsiunelmataloja – luultavasti monen ruotsalaisen ja norjalaisen kesä”mökkejä”. Kylä on toki tiuhaan asuttu, mutta eipä meitä haittaisi lähinaapuri noilla näköaloilla!

8B391DB0-1241-4B9B-B275-96B0428815A3

fjällbacka_satama
Sataman ravintoloiden terasseilla ei juuri vapaita paikkoja aurinkoisena lauantaipäivänä ollut!

Dekkareiden lisäksi Fjällbacka on tunnettu Ingrid Bergmanin asuinpaikkana – löytyypä kylästä jopa Bergmanin patsas ja tori kunnioituksena hänelle. Näyttelijä itse kehui Fjällbackaa paratiisiksi maan päällä, ja ihmekös tuo. Ronja Ryövärintytär -elokuvan nähneet sen sijaan saattavat tunnistaa Kungsklyftan kallion, jonne pääsee patikoimaan ja josta – kuulemma – on upeat näköalat merelle. Me jätimme kesäsandaaleissamme kivikkoisen polun puoliväliin… Polulle pääsee kuitenkin helposti Ingrid Bergmanin torilta suoraan keskustasta.

fjällbacka_ingrid
Ingrid Bergmanin torilla oleva patsas muistutuksena näyttelijättären paratiisista.

kungsklyftan

Entinen kalastus- ja merenkäyntikylä elää nykyään pääosin turismilla. Jo edellä mainitun Ronja Ryövärintyttären maisemiin pääsee tutustumaan omatoimisesti, kun taas dekkarifanit voivat osallistua murhamysteerikierrokselle. Jos aikaa Fjällbackan tutustumiseen on enemmänkin, voi satamasta hypätä saaristoajelulle veneen kyytiin – tunnelmallisia pikkukyliä tuolla nimittäin riittää!

D59C1120-4E0D-444C-81F5-E0EE03B6C4A5

2 Replies to “Idyllinen dekkarikylä Fjällbacka”

 1. Ruotsin länsirannikko on kiehtova! Siinä on aivan toisenlainen maailman äärellä olemisen fiilis kuin Itämeren rannalla.

  Myös ostereita voi napsia suoraan rantakivikosta, kova juttu.

  1. Matkapatonki says: Vastaa

   Vai että ostereita suoraan merestä – onpas hauska! 😀 Tuon kun olisimme tienneet etukäteen!
   Länsirannikkoon täytyy kyllä tutustua jatkossa lisääkin.

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.