Viikonloppu Norjassa

Olemme jo muutaman vuoden suunnitelleet matkaa Norjaan, erityisesti Lofooteille. Kummasti vain syksyn pimetessä kaipuu kuitenkin on lämpimämpiin maihin, joten Norja on saanut meiltä lykkäystä jo useammankin kerran. Nyt juhannusretkellämme päätimme kuitenkin vihdoin käydä edes pyörähtämässä tuossa kalliiksi parjatussa maassa!

Koska kuljimme Norjaan “alakautta” Ruotsista, jäivät Lofootit taas väliin, mutta sen sijaan tutustuimme Etelä-Norjan vuonoihin ja Osloon – oikein hyvä ensikosketus Norjaan.

Vuonojen maassa lautat ovat käteviä oikoreittejä! Moss-Hortenin lautalla pääsimme kiertämään Oslon parillakymmenellä eurolla.

Ensimmäiseksi yösijaksi valikoitui sattumalta Sandefjord. Kaupunki on norjalaisille tunnettu entisestä kylpylätoiminnastaan, mutta nykypäivänä Sandefjord toimii ennenkaikkea rantalomakohteena. Tämä ei silti tarkoita sitä, etteikö ulkomaisille turisteille olisi nähtävää – tuhansia vuosia vanhasta Sandefjordista löytyy mielinmäärin viikinkihistoriaa sekä maailman ainoa valasmuseo! Eipä siis ihme, että kaupunkia kutsutaan Norjan Viikinki- sekä Valaspääkaupungiksi. Kulttuurin- ja historiannälkäiset voivat siis viettää muutamankin päivän museoita ja nähtävyyksiä kierrellen, jos rannalla makoilu ei nappaa.

Sandefjordin kämppäri koostui pääosin kausipaikkalaisista, mutta kyllä meitä turistejakin paikalla riitti.

Sandefjordista ei ole kuin reilu tunnin ajomatka maan pääkaupunkiin Olsoon, joten käytimme tilaisuuden hyväksi ja piipahdimme myös maan pääkaupungissa! Tavoitteenamme ei ollut tutustua Osloon kuin pintaraapaisuna nopella aikataululla, joten valikoimme kohteiksi pari museota sekä legendaarisen Holmenkollenin kansallisareenan.

Oslon museovierailu on tehty matkailijoille helpoksi, sillä kaikki museot löytyvät samalta suunnalta. Siihen nähden automatkailijoille museovierailu ei ruuhkaisimpaan aikaan vuodesta ole kätevintä – parkkipaikkoja on vain rajallisesti. Kannattaa myös laittaa parkkiaikaa reippaasti, sillä 600NOK pysäköintisakko keventää mukavasti lompakkoa, kuten saimme todeta…

Museoissa kuitenkin riittää valinnanvaraa aina perusmuseoista viikinkihistoriaan sekä Munchin taiteesta merenkäyntiin. Koska olimme jo käyneet Tanskassa viikinkimuseossa, päätimme jättää ne väliin ja siirtyä merenkäyntimuseoon sekä Kon-Tiki -museoon. Näistä erityisesti jälkimmäinen oli yllättävänkin mielenkiintoinen ja ehdottomasti suosittelemisen arvoinen kohde, jossa tutkimusmatkailija Thor Heyerdahlin tutkimusseikkailut ovat kerrottuina.

Legendaarinen Kon-Tiki -lautta, josta kaikki Tiki-villitys on saanut alkunsa.
Kon-Tiki -museosta löytyvät kummatkin legendaariset seikkailulaivat, sekä balsapuinen Kon-Tiki että oljista rakennettu Ra II.

Toinen Oslon pysäkeistämme oli tietenkin Holmenkollen – tuo pohjoismaalaisille niin tärkeä talviurheilukohde. Vaikka keskellä kesää hiihtäminen ei ollut meillä päällimmäisenä mielessä, osuimme kuitenkin lasten urheiluleirin aikaan paikalle ja pääsimme seuraamaan tulevien Kirvesniemien ja Mäkäräisten suorituksia kesäversioina!

Holmenkolleniin pääsee keskustasta julkisilla kätevästi parissakymmenessä minuutissa, eikä autolla-ajo sinne vie sen pidempään. Holmenkollenista löytyy toki leirintäaluekin, mutta monet olivat pystyttäneet leirinsä perusparkkialueille, joten tämä lienee myös ihan sallittua (lukuunottamatta kieltomerkkipaikkoja).

Jos porrastreeniä kaipaa, sitä löytyy täältä!

Kunnon urheilufanille riittää tekemistä pariksikin päivää, sillä jos hiihtomuseo ei riitä, voi Holmenkollenista lähteä patikoimaan Nordmarkan alueelle. Ja mikäs sen parempaa kuin katsella illalla Oslon yli vuonoille 370 metrin korkeudesta! Extreme-harrastajat sen sijaan voivat koittaa zip-line -laskua suoraan mäkihyppytornista, korkeanpaikankammoisille jo pelkkä portaissakävely hyppymäen puolivälissä saattaa riittää.

Holmenkollbakkenin torni kohoaa 60m korkeuteen.
Lähes 7-metrinen Kollentrollet vahtii mäkihyppyaluetta sitä vastapäätä.

Entäs meidän yöpymisemme? Emme tokikaan jääneet Osloon yöksi, vaan huristelimme Teslojen joukossa pois kaupungista merimaisemiin Storsandiin. Löysimme Park4nightista loistavan puskaparkin, jossa saimme rauhakseen yöpyä parin muun seurueen kanssa. Pääsimme vielä kaikenlisäksi yllättäen nauttimaan norjalaisesta keskikesän juhlasta juhannussunnuntaina, kun paikalliset sitä viettävät!


Norjalaiseen juhannukseen kuuluu myös kokonpoltto, sekä grillaus. Rannalle oli kerääntynyt paljon ihmisiä pallogrilliensä kanssa piknikille, jonka jälkeen oli vuorossa kokonpoltto. Koska oli kuitenkin sunnuntai, juhannusjuhlat loppuivat Norjassa lyhyeen ja mekin pääsimme puskaparkkeilemaan rauhallisissa tunnelmissa.

Puskaparkissa Storsandissa.

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.