Seikkailujen linnake Fort Boyard

Kenties yksi maailman tunnetuimmista tekosaarella sijaitsevista linnakkeista on Ranskan länsirannikolla, La Rochellen tuntumassa sijaitseva Fort Boyard. Jos kyseinen linnake ei ole historiantunneilta jäänyt mieleen, on se viimeistään seikkailuohjelman myötä tullut suurellekin yleisölle tutuksi. Heti alkuun tulee kuitenkin spoileri: jos et ole julkkis, osa televisioryhmää tai venäläinen miljardööri, sinulla ei ole mitään asiaa tekosaarelle – ei, vaikka vanhat matkaoppaat niin kertoisivatkin.

5DC68FF7-D4F0-4B9D-97E8-A5E4E845DF02

4D3C5AE6-14B2-4E5D-B5F6-2D4F3EA93671

Napoleonin valtakaudella 1800-luvulla rakennettu linnoitus oli alunperin tarkoitettu puolustamaan rannikkoa tykeillä. Tekosaaren rakentaminen keskelle merta ei kuitenkaan osoittautunut niin helpoksi, kuin oltiin ajateltu – muunmuassa peruskivet upposivat nousuveden aikana meren hiekkapohjaan. Kokonaisuudessaan Fort Boyardin rakentamiseen kului yli 50 vuotta ja tuossa ajassa tekniikka ehti ottamaan huiman harppauksen eteenpäin. Näinollen linnakkeen ollessa valmis, ei tykistöpuolustukselle ollut enää tarvetta, ja linnake muutettiin vankilaksi.

Vankilanakaan Fort Boyard ei ehtinyt kovin kauaa palvella, sillä 1950-luvulla sen osti ranskalainen yksityishenkilö. Kymmenen vuotta myöhemmin Charente-Maritimen departementti osti Fort Boyardin ja ryhtyi kunnostamaan linnaketta huolella. Seikkailusarjaa siellä on kuvattu vuodesta -90 lähtien.

Vaikka turistit eivät tekosaarelle pääsekään astumaan, tehdään sinne päivittäin useita veneretkiä mm. La Rochellesta ja Rochefortista. Varauksen retkelle voi tehdä joko etukäteen tai ostaa suoraan paikan päältä jos aikataulu ei ole tiukka. Vaihtoehtoisesti voit matkata linnakkeelle katamaraanilla tai moottoriveneellä – valinnanvaraa nimittäin riittää!

4641CC34-53E6-4AC8-8813-773B343D7806.jpeg

48974C3F-ED22-43B2-82A4-B4F9209FB87E

Me nousimme laivan kyytiin La Rochellesta, josta pääsi samalla paatilla myös Île-d’Aixille. Saarella kannattaakin piipahtaa vaikkapa päiväpiknikillä – se on varsin suosittu turistikohde kesäkaudella. Menopaluu Fort Boyardin kautta Aixin saarelle kustantaa noin 20e/hlö, joten tämänkin vuoksi kannattaa ylimääräinen pysähdys tehdä. 200 asukkaan saari on tunnettu Napoleonin oleskelupaikkana, josta keisari yritti vielä paeta Yhdysvaltoihin. Pako jäi kuitenkin yritykseksi, sillä Napoleon napattiin Aixin saarelta karkoitettavaksi Saint Helenalle.

40444827-1C20-4E9A-ABA1-03D70BAC3B0F

Fort Boyardille oli La Rochellen satamasta matkaa vajaan tunnin verran. Koska meidän veneretkemme ei ollut pelkästään Fort Boyard -retki, saattoi se vaikuttaa siihen, että kiersimme linnakkeen yllättävän pikaisesti ja vain toiselta puolelta (mihin tosin saattoivat televisiokuvaukset vaikuttaa). Linnakkeen ympärille pysähdyttiin kuitenkin sen verran, että jokainen ehti varmasti nappaamaan useammankin kuvan legendaarisesta Fort Boyardista!

F51E63C3-02A5-426D-AB3D-2B2EF881E7F4

Mikäli Fort Boyardiin lähtee La Rochellen satamasta, on matkailuauton pysäköintipaikan etsiminen haasteellista. Matkailuautoille tarkoitetut parkkipaikat ovat kaukana, joten pidempään kävelymatkaan kannattaa varautua, ellei uhmaa parkkisääntöjä, ja parkkeeraa henkilöautoparkkiin (jonka me teimme muita karavaanareita seuraten). La Rochellessa on kuitenkin mainio matkaparkki suoraan huvivenesatamassa sekä leirintäalue kävelymatkan päässä keskustasta. Kaupungissa kannattaa siis yöpyä ja liittää Fort Boyard tähän vierailuun!

5809D397-A127-4CF1-9BEA-D8993EEACA9A.jpeg

0A7547FC-AEC9-4F96-81F4-5BE025F5DF3B
Ympäri vuoden aukioleva Port Neufin matkaparkki kivenheiton päässä satamasta.

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.