Vaikka Etelä-Ranskassa sijaitseva Héraultin departementti on tullut meille tutuksi jo monella reissulla, löytyy sieltä yhä uusia nähtävyyksiä. Tällä kertaa kiittäminen siitä on Ylen Talo Ranskassa -ohjelmaa, josta bongasimme erityisen tippukiviluolan ja sen vierellä sijaitsevan keskiaikaisen kylän! Jo lähes kymmenen vuotta vanhaa ohjelmaa voi muuten suositella ranskan kielestä kiinnostuneille, vaikkei sitä ihan kotisohvalta käsin sujuvaksi ranskalaiseksi opikaan.
Rannalta oli tunnin ajomatka Massif centraliin, eli Ranskan keskiylänköön, johon kuuluu useita sammuneita, jo mataliksi muodostuneita tulivuoria. Täällä harvaanasutulla alueella sijaitsee myöskin Ranskan kauneimmaksi valittu tippukiviluola, Grotte de Clamouse. Saint-Jean-de-Fosin kylässä sijaitseva neljän kilometrin pituinen luola löydettiin vasta 1945 ja se on ollut turisteille auki 1960 -luvulta lähtien. Luolaan kannattaa varustautua lämpimämmällä vaatteella ja hyvillä kengillä, sillä kilometrin pituinen ja tunnin mittainen kierros ei ole järin mukava kesämekossa ja lipilapeissa. Tippukiviluoliin jo ennestään tutustuneille Clamousessa on yksi erikoisuus, joka tekee siitä ehkä Ranskan kauneimman tippukiviluolan – nimittäin olmit. Nämä sokeat liskot elivät ennen Clamousen luolissa “vapaana”, mutta nykyään ovat sieltä jo kadonneet lukuunottamatta terraariota, jossa niitä voi ihastella. Ötökkäkammoisen näkökulmasta on ehkä parempikin, etteivät olmit livistä luolassa vapaana. Nämä pigmentittömät otukset eivät nimittäin ole mitenkään söpö näky!

Seikkailunhaluisille Clamousen luola tarjoaa myös extreme-aktiviteetteja, jolloin voit flowparkin tapaan kulkea luolassa vaijereita pitkin. Speleoparkin hintakaan ei ole päätähuimaava – parin tunnin kiipeily maksaa 50e. Jos vaijereissa liikkuminen ei kiinnosta, voit myös pelata luolassa pakopeliä – “pakoluolaa”!
Saint-Jean-de-Fosin kylästä on vain lyhyt ajomatka viereiseen, keskiaikaiseen Saint-Guilhem-le-Désertin kylään, joka on ehdottomasti tutustumisen arvoinen! Kylä sai alkunsa 800-luvulla, jolloin sinne rakennettiin luostari, jonka ympärille syntyi pian muutakin asutusta. Ranskan kauneimpiin kyliin kuuluva Saint-Guilhem-le-Désert on myös yksi Santiago de Compostelan pyhiinvaellusreitin etapeista.

Saint-Guilhem-le-Désertiin saapuessa tuntuu, kuin palaisi ajassa takaisin. Talot ja rakennukset ovat säilyneet keskiaikaisessa muotissaan ja mukulakivipolkuja kävellessä idyllisempää tunnelmaa ei voisi löytyä! Useat pikkuputiikit myyvät paikallista keramiikkaa matkamuistoina ja löytyypä katujen varrelta myös useita viinikellareita, sekä myös käsityöläisolutta tekevä pienpanimo.

Kyläkierros kannattaa päättää keskusta-aukiolle, jossa voi istahtaa lasilliselle ja nauttia kylmä juoma kylän kissojen ja koirien yhteiseloa katsellen. Autoja pienessä kylässä ei paikallisten pikkusitikkoja lukuunottamatta suvaita, mutta maksullisia parkkialueita löytyy Saint-Guilhem-le-Désertiin saavuttaessa. Sesonkiaikaan nämä saattavat olla hyvinkin täynnä (varsinkin matkailuautoille paikkoja on rajatummin), joten kylään kannattaa suunnata jo aikaisin! Illansuussa aurinko laskee tavallista aiemmin vuorten taa.
