Viinihistoriaa Terra-Vineassa

Etelä-Ranskan reissuillamme mietimme joka kerta, että “nyt kyllä käydään viinitilalla tutustumassa ja maistelemassa paikallisia viinejä”. Joka kerta nuo mietinnät jäävät kuitenkin vain ajatuksen tasolle, sillä a) yöpaikkamme sijaitsee viinitiloista kaukana, eikä alkoholia nauttineena viitsi lähteä auton rattiin sekä b) jos viinitilan matkan varrelta sattumalta löydämme, tarvitsee sinne tehdä etukäteen kierrokselle varaus. Eli meille ex tempore -matkailijoille viinitilalla käynti ei olekaan niin helppoa kuin luulisi!

Sattumalta löysimme kuitenkin ympäri vuoden (tammikuuta lukuunottamatta), seitsemän päivää viikossa auki olevan “nähtävyyden”: viinien historiasta ja valmistuksesta kertovan Terra-Vinean. Portel des Corbières’n kylässä sijaitseva Terra-Vinea sijaitsee kylän nimen mukaisesti Corbières’n viinialueella, jossa tuotetaan vuosittain noin 74 miljoonaa pulloa viiniä, josta jopa 95% on punaviiniä. Suomessa Corbières’n viinit eivät löydy Alkon kyykkyhyllyiltä, mutta Ranskassa tätä parin euron viiniä kannattaa maistella – maku nimittäin ei ole hinnalla pilattu!

0AB01213-D1C5-449C-8FF7-F2117F4245EE.jpeg
Kaikki viinitynnyrit eivät suinkaan ole täynnä, vaan osa on pelkästään koristusmielessä.

 

A0DA7311-1D4C-49E6-934E-50787690D506

3BFC238C-CE46-44D6-97FE-471B42D25514

Terra-Vineassa on päivittäin useita pari tuntia kestäviä kierroksia, jossa ensin kuljetaan junalla 80 metriä maan alle vanhaan kaivokseen ja siellä sitten tutustutaan tarkemmin viininviljelyn ja -nauttimisen tarinaan aina antiikin ajoista lähtien. Tyypilliseen tapaan valaistukset ja erilaiset musiikit säestävät kierrosta. Vaikka joukossa olisi lapsia, on heillekin kierros kiinnostava näiden efektien sekä runsaan rekvisiitan myötä. Ranskaa osaamattomien ei vierailua tarvitse pelätä – tarjolla on nimittäin kuulokkeita, jossa opastuksen saa myös englanniksi.

DD643DC8-4FD6-46A9-ABEC-CE2DAF166F96.jpeg
Entisessä kipsikaivoksessa lämpötila pysyttelee ympäri vuoden 16 asteessa.
1F0AD881-741A-442C-892B-A6D753454BDB
Tynnyreiden lisäksi näkyvissä on viininviljelyyn liittyviä työvälineitä vuosikymmenien takaa.

91D9B22D-8738-40EC-AB8D-7ADA6FAA44CC

Odotetusti kierros Terra-Vineassa päättyy viinien maisteluun. Tarjolla oli maistiaisia puna- ja valkoviinistä sekä rosé- ja jälkiruokaviinistä. Pienempien viinitilojen maisteluihin verrattuna Terra-Vineassa ei kerrota maistelutilanteessa enää viineistä niin perustavanlaatuisesti, kuin voisi odottaa. Maistelu tapahtuu kaupan tiloissa, joten tällä ehkä haetaan sitä, että asiakkaat viinejä maistellessaan tutustuvat myytävään tarjontaan – viineistä kun on kuitenkin kuunneltu tarinointia jo pari tuntia. Hintaa Terra-Vineassa myytävillä viineillä on markettitasoisia enemmän, kuten yleensäkin tällaisilla viinitiloilla. Parin euron “perus”pulloja täältä et löydä, mutta jo kymmenellä eurolla saat tuliaisen mukaan. Ja mitä enemmän viiniä ostaa, sitä enemmän niistä saa alennusta.

43FBFB90-5528-4B19-9B90-BB81E9688A24

8F438F70-2EBE-456C-BBAA-DEDD4848F259
Rocbèren tilan viinit maistelussa.

Suoraan viinimaistelusta ei tarvitse vielä jatkaa matkaa, sillä Terra-Vineassa on myös mahdollisuus ruokailuun. Päivän menun jälkkäreineen saa parillakympillä, mutta pikkunälkään löytyy purtavaa aina crêpeistä croque-monsieuriin. Terra-Vinean kierros kannattaa yhdistää vaikkapa Sigeanin safariin, sillä lähistöltä löytyy useita matkaparkkeja sekä leirintäalueita!

 

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.